Četvrtak 12.09.2013.
20:11
Beta

Kacin: Srbijo, ne brini za vize

Ta opasnost za Srbiju sve manje postoji i kao teorija: Kacin
 

"Radimo na tome da države kandidati, a sada je i Srbija kandidat koji pregovara, na neki način harmonizuju svoj pravosudni sistem sa pravosudnim sistemima država članica. Tako da, realno gledajući, ta opasnost sve manje postoji i kao teorija", rekao je Kacin za Radio Novi Sad.

Prema njegovim rečima, Srbija problem lažnih azilanata uspešno kontroliše.

"Rekao bih da je tu premijer Dačić u funkciji ministra unutrašnjih poslova napravio mnogo toga i javnost je svesna šta to znači i kakve teškoće to donosi zemlji i njenim građanima. Dok su se na drugoj strani organi progona posvetili sprečavanju tih kriminalnih radnji i organizovanog odlaska u te zemlje, te je i to urodilo plodom", kazao je Kacin.

Evropski parlament u Strazburu je danas usvojio rezoluciju o uvođenju "zaštitnog mehanizma" koji Evropskoj komisiji daje pravo da režim EU bez viza za "šengenski prostor" ukine zapadnobalkanskim i drugim zemljama iz kojih bi naglo porastao broj lažnih azilanata ili bi došla u opasnost bezbednost država Evropske unije. To bi se, kako je predviđeno ovim mehanizmom, dogodilo kad bi, recimo, broj lažnih azilanata u razdoblju za šest meseci naglo porastao za preko pedeset odsto.

2024 © - Vesti online