Četvrtak 12.09.2013.
17:11
Beta, Srna

“Kolona iz Srebrenice - legitimna vojna meta“

Ratko Mladić

Batler, koji je izradio izveštaj o operaciji Vojske Republike Srpske (VRS) u Srebrenici 1995. godine, rekao je da je VRS zakonito postavila zasede.


Streljanje u Kravici

U nastavku unakrsnog ispitivanja, svedok se nije saglasio sa verzijom odbrane o incidentu u skladištu Kravici, prema kojoj je došlo do sukoba kada je jedan od zarobljenika oduzeo pušku čuvaru i ubio ga, a drugog ranio. Po optužnici, srpske snage su 13. jula 1995. u magacinu zemljoradničke zadruge u Kravici ubili oko 1.000 zarobljenih muslimanskih muškaraca.


Potvrđujući da je čuo za verziju po kojoj je ubistvo čuvara bilo posledica "pokušaja bekstva", Batler je rekao da ostaje činjenica da su se, prema iskazima preživelih, pogubljenja odvijala "u talasima" i trajala "satima". Od 1.000 zarobljenih, precizirao je Batler, preživela su samo trojica.


"Bez obzira kako je masakr u Kravici počeo, u jednom trenutku doneta je odluka da se svi zarobljenici ubiju - to je zaključak koji se ne može izbeći, na osnovu ishoda", podvukao je svedok.


Nema dokaza o prisustvu oficira

Branilac Ivetić sugerisao je da su odluku o ubistvu zarobljenika doneli policijski oficiri, posle incidenta, a Batler je odgovorio da to "ne može reći", ali da je "moguće". Upitan od predsedavajućeg sudije Orija ko je naredio ubistvo, svedok je kazao da to ne zna.


Na tvrdnju da oficiri VRS tog dana nisu bili prisutni kod kravičkog skladišta, veštak tužilaštva rekao je da nije naišao na dokumente koji bi potvrdili da su vojne starešine bile na mestu zločina kada je ubijanje počelo 13. jula oko 17.45.


Batler će nastaviti svedočenje u petak 13. septembra.

2023 © - Vesti online