Četvrtak 12.09.2013.
16:19 >> 17:13h
Beta

“Đilas 2008. otimanjem partnera došao na vlast“

Različiti aršini demokrata: Nebojša Stefanović
 

Stefanović je agenciji Beta kazao da Đilasu 2008. godine nije bilo bitno ni sa kim je na vlasti nego samo da "osvoji" fotelju, a sada postavlja demokratska pitanja "da li bi bilo demokratično ovako ili onako" birati gradonačelnika.


"Kada vam je odgovaralo da Đilas bude izabran skupštinskom većinom to onda niste pominjali pet godina, Demokratska stranka (DS) o tome ćuti pet godina, a sada im to ne odgovara", kazao je Stefanović.


On je rekao da se zbog predstojećih lokalnih izbora na Voždovcu i mogućih izbora u Beogradu koje traže stranke ne mogu menjati izborna pravila neposredno pred izbornu utakmicu.


"Pošto i sve druge stranke pominju izbore u Beogradu i kažu da bi to bilo najbolje rešenje a ne govore o tome kao nečemu što će se desiti za tri godine, već pominju da će se to desiti uskoro, onda ja kažem da je njihovo pominjanje promene izbornog sistema u Beogradu neposredno pred izbore koje traže problematično u smislu demokratije", kazao je Stefanović.

Antić: SPS-PUPS-JS spremni za razgovor o promeni vlasti

Aleksandar Antić

Predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić rekao je da su socijalsti i njihovi koalicioni partneri, uključujući i PUPS, spremni da razgovaraju o promeni vlasti u Beogradu - u interesu Beograđana.


"Narednih dana biće konsultacija na nivou predsednika stranaka i gradskih odbora koje čine koaliciju na republičkom nivou, uključujući i Demokratsku stranku Srbije na gradskom nivou, o budućoj gradskoj vlasti", rekao je Antić.


Upitan da li su mogući novi izbori u Beogradu, Stefanović je kazao da SNS niti beži od izbora niti ih se plaši.


"Nismo još o tome razgovarali, ne mogu da kažem. Niti je stranka o tome zuzimala stav, niti to suštinski u potpunosti zavisi od nas. Hoćemo ako treba da izađemo na izbore da proverimo legitimitet kao što smo probali u Zemunu pa čini mi se da oni koji su se radovali tim izborima nisu se baš proslavili sa osam odsto", naveo je Stefanović koji je i predsednik Skupštine Srbije.


Prema njegovim rečima, u 2013. će biti održani lokalni izbori na Voždovacu, koji je beogradska opština sa više od 200.000 stanovnika.


"Građani Voždovca kada glasaju imaju pravo da znaju kako se bira gradonačelnik čak i kad se to ne dešava na opštinskim izborima", kazao je Stefanović povodom inicijative DS o direktnom izboru gradonačelnika koju je ocenio kao nedoslednu.


Gradski odbor SNS Beograd zatražio je u nedelju, 8. septembra od rukovodstva stranke da podrži odluku tog odbora o nužnoj promeni vlasti u Beogradu, i najavio da će se o tome razgovarati i sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije (DSS).


U Beogradu je SPS u koaliciji sa DS, a SNS i DSS su u opoziciji. Na republičkom nivou u koaliciji su SNS i SPS.

Predsedništvo DSS: Podržavamo smenju Đilasa

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije (DSS) odlučilo je da odbornici te stranke učestvuju u smenjivanju gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, ali je navelo da to ne znači i da će ući u novu beogradsku vlast sa SNS i SPS.

"Stav DSS o smeni Đilasa je dobro poznat i obrazložen građanima. Ostaje da se vidi da li će SNS i SPS zaista pristupiti smeni Đilasa. Odluka DSS da se smeni Đilas ne znači da je DSS istovremeno i za koaliciju sa SNS i SPS u Beogradu. O tome će se Predsedništvo DSS izjasniti onog trenutka kada Đilas bude smenjen", navodi se u saopštenju stranke.

2024 © - Vesti online