Petak 13.09.2013.
08:00
Vestionline

TOB vas šeta po Savamali za 15 evra

Grafitima ukrašena vrata nekada velelepne kuće u Savamaloj
 

Savamala je jedna od najstarijih četvrti Beograda, čije zapuštene izlokane ulice i posivele fasade čuvaju priče o razvoju srpske prestonice, bogatim trgovačkim porodicama koje su tu nekada živele i nekim davnim romantičnim vremenima.

Zato je ova tura pravo otkrovenje kako za Beograđane koji slabo poznaju svoj grad, tako i za strane turiste, pogotovu ako se uzme u obzir da se u pratnji vodiča tokom nje upoznaje unutrašnjost prelepog i oronulog zdanja Geozavoda, posećuju soba hotela Bristol u kojoj je boravio Rokfeler, Manakova i Španska kuća i druga arhitekstonska obeležja.

Unutrašnjost zgrade Geozavoda
 

Tura predstavlja Savamalu i kao novo uporište dizajna, kulturnih dešavanja i uzbudljivog noćnog života, što nije sporno, jer se baš u ovom kraju poslednje dve godine dešavao Mikser festival, tu je neobična prodavnica/restoran/izložbeni prostor/noćni klub (sve u jednom) Miskser haus, alternativni Kulturni centar grad i brojni klubovi.

Međutim, strani turista koji se navuče na ovako lepu priču, kada pođe u obilazak shvatiće da je malo nasankan, jer dato i dobijeno nisu u srazmeri. Pogotovu ako je za ulazak u Luvr ili neki drugi neprikosnoveni muzej platio istu cenu. Još više će se razočarati ako shvati da je lokalitete kulturnog i noćnog života Savamale već video i poprilično dobro upoznao prethodne večeri, samo uz pomoć mape i uputstva domaćina.

Da se ne oseti prevareno kao Francuskinja koja je platila 65 evra za vožnju do centra grada neće mu pomoći ni degustacja "balkanskog sušija", čokanjčić rakije i marama sa odštampanom mapom ture, koji ulaze u cenu od 1.800 dinara.

2024 © - Vesti online