Četvrtak 12.09.2013.
14:42
Beta

Dijaspora može da zaposli Srbiju

Ulaganje u rodnu grudu je ulaganje za budućnost: Slavka Drašković
 

"Ko bi drugi uložio svoj kapital, ako ne ljudi iz dijaspore, a čak 90 odsto onoga što dijaspora daje, ide baš u njihov rodni kraj", rekla je Draškovićeva na sastanku s predstavnicima 12 lokalnih samouprava.


"Zajedničkim radom treba da povećamo aktivnosti i ekonomsku saradnju kako bi pomogli ljudima iz dijaspore da investiraju u mala i srednja preduzeća na obostranu korist", rekla je Drašković.


Zamenik direktora Kancelarije, Aleksandar Vlajković kazao je da nema dovoljno projekata za mala preduzeća i to je najveći problem, te je ključno pokretanje projekata male vrednosti.


"Mi nemamo pravu komunikaciju sa dijasporom i nemamo bazu podataka o dijaspori, tako da bi komunikacija i eventualna saradnja sa njima mogla da se ostvari preko lokalnih samouprava", rekao je Vlajković.


Specijalni savetnik direktora Miomir Mandić rekao je da je projekat "Zaposlimo Srbiju" osnovni prioritet Vlade.


Taj projekat treba da privuče ljude iz dijaspore da ulože novac u lokalne samouprave, uz subvencije i olakšice, rekao je Mandić i najavio osnivanje jedinstvenog šaltera ili kancelarije za brze odgovore čime bi se olakšalo dobijanje radnih dozvola.

2024 © - Vesti online