Petak 13.09.2013.
08:00
Beta

NASA našla asteroide mete za hvatanje

NASA počinje pecanje od sledeće godine
 

"Našli smo 14 asteroida veličine od sedam do deset metara što je kapacitet hvataljke i broda za vuču", rekao je Pol Čodas, naučnik iz službe NASA za objekte u blizini orbite Zemlje.

"Od tih 14 asteroida... tri će, ako sve bude u redu, postati kandidati za cilj misije", rekao je Čodas tokom konferencije Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku ove nedelje u San Dijegu, Kalifornija.

Predsednik Barak Obama je otkrio tu misiju u svom nacrtu budžeta za 2014. godinu, i za taj zadatak NASA-e zatražio 100 miliona dolara. Ideja je da se uhvati mali asteroid i odvuče u orbitu Meseca, gde bi astronauti mogli da dođu, istraže ga i uzmu uzorke koje bi doneli na Zemlju.

Taj program bi povezao istraživanje s korišćenjem materijala od kojeg se sastoje asteroidi, a i bili bi skrenuti s putanje ako su opasnost po Zemlju. Uz to, razvila bi se tehnologija za buduću misiju naseljavanja Marsa. Projekat će doneti novu tehnologiju za solarno-električni pogon letelica za hvatanje i premeštanje asteroida.

NASA je predložila osnovni koncept te misije koji će dalje razviti 2014. godine.

2024 © - Vesti online