Četvrtak 12.09.2013.
14:06
Beta

Pacijenti: Doktori tezgare, oboleli od raka čekaju

Pacijenti se žale da mnogi ne dožive terapiju
 

"Po nama dostupnim informacijama, na listi čekanja u Institutu za onkologiju Vojvodine nalazi se oko 800 pacijenata sa predviđenim vremenom čekanja od 10 meseci. Nijednom pacijentu, i pored zakonom propisanog prava i obaveze, nije izdata, Potvrda o nemogućnosti lečenja u roku od 30 dana, kako bi svoje pravo na lečenje od raka ostvarili negde drugde", navodi se u dopisu upućenom Ministarstvu zdravlja.

Dodaje se da u Srbiji nema dovoljno radiologa, što je, uz nedostatak opreme, osnovni uzrok da polovina pacijenata obolelih od raka umre ne dočekavši lečenje, a s druge strane radiolozi Instituta za onkologiju Srbije godinu dana svakog utorka imaju "dopunski rad" u Podgorici, na štetu pacijenata iz Srbije.

"Molimo da proverite navedene tvrdnje, hitno pokrenete zakonom predviđeni postupak izdavanja Potvrda o nemogućnosti lečenja u roku od 30 dana pacijentima obolelim od raka i sankcionišete nezakoniti i nesavesni rad odgovornih u zdravstvenim institucijama Srbije", navodi se u dopisu.

Pre nekoliko dana, saopšteno je da je aparat za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine ponovo van funkcije, zbog učestalih kvarova, kao i da će ovih dana biti saopšteno kada će ponovo proraditi.

Predsednik Udruženja radiologa Srbije Miloš Lučić upozorio je u novembru 2012. godine da u Srbiji nema dovoljno radiologa. "Školovanje radiologa je skupo i dugotrajno, a značajan broj onih koji se iškoluju i obuče za radiologe u Srbiji, potom odlaze da rade u inostranstvo", rekao je Lučić za agenciju Beta.

2024 © - Vesti online