Četvrtak 12.09.2013.
11:40
Srna

"Srpske elektrane izazivaju rak pluća"

Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu
 

Ove emisije utiču, kako na stanovništvo i privredu Srbije, tako i na stanovništvo i privredu susednih zemalja, a dopiru i do niza zemalja članica EU, piše u istraživanju pod nazivom "Pristupanje Srbije EU - značaj materijalnih uslova u oblasti energetike".

U izveštaju se ukazuje i na alarmantan podatak da je Srbija zemlja sa najvećom stopom rasta smrtnosti izazvane kancerom pluća u Evropi, dok većina država smanjuje smrtnost sa ovim uzrokom.

"Očekivani životni vek radne snage u Srbiji skraćen je zagađenjem iz velikih energetskih objekata i transporta. Zdravlje stanovništva je narušeno, a shodno tome, povećani su zdravstveni troškovi radne snage i skraćeno vreme koje pojedinci provode u produktivnom radu. Sposobnost ovakve radne snage da ostvari visoku produktivnost, kada se uopšte nalazi na radnom mestu, znatno je smanjena", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da emisija iz velikih energetskih objekata utiče na poljoprivredno zemljište i objekte i podseća da su materijalni uslovi u oblasti energetike jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i da je potrebno donošenje dobro koordinisanih domaćih propisa.

Nedavno sprovedeno istraživanje jedne grupe evropskih nevladinih organizacija (HEAL) ukazalo je na to da Srbija trpi milijarde evra godišnje dodatnih troškova za zaštitu zdravlja zbog emisije štetnih materija iz velikih energetskih objekata koji spaljuju lignit.

Imajući u vidu da su troškovi očuvanja zdravlja veći od vrednosti proizvedene i prodate električne energije, lignita i toplote, u izveštaju se ukazuje na potrebu smanjenja uticaja na zdravlje i život što je pre moguće, u skladu sa već potpisanim i ratifikovanim ugovorom.

Autor dokumenta je ekonomista i član Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Kovačević, istraživač Oksfordskog instituta za energetske studije i konsultant brojnih međunarodnih organizacija, između ostalih Svetske banke, UNDP-a i Evropske komisije.

2024 © - Vesti online