Četvrtak 12.09.2013.
10:08
Vestionline

Umesto bogatih Kineza u zatvoru dvojnici

Bo Silaj u sudnici
 

U Kini ih nazivaju ti-šen ili ding zui, a ljudi dovoljno bogati i moćni unajmljuju ih da umesto njih odsluže zatvorsku kaznu. U slučaju Boa, sumnje su toliko jake da su mnogi na Veibou tražili da vlasti objave fotografiju bivšeg funkcionera u zatvor.

I pre slučaja Silaja, o ti-šenu se toliko raspravljalo da je vlada počela da taj termin cenzuriše na internet pretraživačima i društvenim mrežama.

Bo, bivši guverner Liaoninga za kog se nagađalo da bi mogao da postane i član moćnog Stalnog odbora Politbiroa, optužen je da je primio oko 3,5 miliona dolara mita i proneverio oko milion, kao i da je iskoristio svoj uticaj kako bi zataškao da je njegova supruga Gu Kailaj naručila ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda.

Gu Kilaj u sudnici ne liči na onu sa televizije
 

I za Gu, koja trenutno služi doživotnu kaznu, spekuliše se da je iskoristila dvojnicu još tokom suđenja, budući da se žena koja se pojavljivala u sudnici ponašala i izgledala drugačije od onog kako je ranije izgledala u javnosti.

"Gu je izgledala kao da je dobila prilično na težini, a rođaci su bili šokirani jer su tvrdili da njeno lice izgleda dramatično drugačije od onog što su navikli da vide", objavio je tada Njujork tajms.

Jedan je korisnik kineskih društvenih mreža tvrdio je da zna i kako se njena dvojnica zove - Zao Tianjun, ima 46 godina i iz Langfanga je. Međutim, njeno ime je ubrzo blokirano na kineskim pretraživačima.

2024 © - Vesti online