Četvrtak 12.09.2013.
12:20
J. L. Petković - Vesti

Ni na koga neću baciti kamen

Najavljeno je da će se morati menjati naziv liste "Srbija"?


- U Briselu je o tome razgovarano, Tači je u Briselu rekao da sve zavisi od CIK-a. Dakle, čekamo objašnjenje. Imam prijatelja koji se zove Alban, i to ime asocira na stranu državu. Ali, to što se on tako zove meni ne vređa nacionalna osećanja. Ako idemo tom logikom onda bi svim Srbima Kosovu koji se zovu Srba, Srboljub ili Srboje trebalo da ukinemo imena. To nije u skladu ni sa jednim zakonom.

Izborna kampanja je počela nizom međusobnih optužbi, čak i na vaš račun?

- Nema tu nijednog slova istine. Neću baciti nijedan kamen ni na koga, ne samo ja, nego ni naši nosioci listi, kandidati za gradonačelnike. Mi sebi ne možemo da dozvolimo luksuz da nastupamo sa takvim stavovima, jer nas je ostalo tako malo. Nemamo pravo da to radimo.

Da li će to uticati na izlaznost birača na izbore?

- Kao što rekoh, iako smo čuli da se sprema prljava kampanja i prozivka nas i naših porodica, mi se nećemo baviti time.

U Gračanici se protestvovalo zbog neisplaćenog minimalca. Hoće li to biti sistemski rešeno?

- Blokiranje institucija neće rešiti problem. Uputili smo pismo sekretarijatu Vlade Srbije, Kancelariji za Kosovo, Trezoru i Nacionalnoj službi za zapošljavanje i tražili da nam dostave dinamiku isplate tih minimalnih zarada. Želimo da rešenje tog problema bude predviđeno u zakonu o pomoći Srbima na Kosmetu, da bi ti ljudi mogli sigurno da računaju na određena primanja shodno zakonu, a ne preko uredbi i zaključaka Vlade Srbije.

Da li ste zadovoljni ponuđenim nacrtom tog zakona?

- Niko nije zadovoljan, pa ni ja. Tim nacrtom nisu obuhvaćene sve kategorije ljudi. U režimu zdravstva i prosvete ne bi trebalo ništa da se menja, jer mi u većinski srpskim opštinama nemamo ni paralelno zdravstvo ni školstvo. Ako Srbija želi da pomaže preostalo srpsko i nealbansko stanovništvo može upravo to da radi kroz te plate prosvetnih i zdravstvenih radnika.
 

Preživeti uz pomoć Srbije

 

Šta je prednost liste "Srbija" u odnosu na ostale?


- Svih 14 godina Srbi su opstali na Kosovu zahvaljujući davanjima iz Republike Srbije. Nekada se država manje, a nekada više snalazila u tome, ali je činjenica da smo opstali zahvaljujući primanjima iz RS. Naša prednost je što smo ostali u tom sistemu, i mi ovde nemamo drugu mogućnost da preživimo osim uz pomoć Vlade Srbije. 

2024 © - Vesti online