Sreda 11.09.2013.
16:23
Beta

Počeli da teku med i mleko: Smanjen i spoljni i javni dug Srbije

Ide nam sve bolje i bolje...
 


U analizi objavljenoj na sajtu centralne banke (www.nbs.rs) navodi se da je na kraju juna spoljni dug Srbije smanjen na 83,1 odsto BDP, a učešće javnog duga na 60,6 odsto. Precizira se da je, spoljni dug Srbije je u drugom tromesečju ove godine smanjen za 650,9 miliona evra i na kraju juna je iznosio 26,1 milijardu evra.


To je, navodi se, pre svega rezultat razduživanja države po osnovu prevremene otplate polovine duga Londonskom klubu poverilaca, daljeg razduživanja banaka, a u izvesnoj meri i razduživanja preduzeća.


Prevremena otplata duga države, ističe se, glavni je razlog što je i javni dug Srbije u drugom tromesečju, za razliku od prethodnih kvartala, smanjen za 485,0 miliona evra, na 18,9 milijardi evra. Napominje se da su u poboljšani i ostali indikatori održivosti, što, kako se ističe, ukazuje da se Srbija udaljava od rizične granice solventnosti i likvidnosti.


Dodaje se da je, međutim, obim sredstava potrebnih za finansiranje budžetskog deficita i dospelih kreditnih obaveza i dalje visok.

"Stoga samo dosledno sprovođenje mera strukturnog prilagođavanja može trajno održati tendenciju smanjenja javnog duga i eksterne neravnoteže", ocenila je NBS.

2024 © - Vesti online