Sreda 11.09.2013.
13:56
J. L. Petković - Vesti

"Srbija" ne može na izborni listić?

Kome smeta Srbija: Petko Pešić
 

Odluka je doneta u ponedeljak uveče, nakon zasedanja članova CIK-a. Iz izvora bliskog toj komisiji saznajemo da to znači da će jedinstvena srpska lista "Srbija" morati da promeni naziv, ali i stranka Olivera Ivanovića "Srbija, demokratija, pravda". Takođe, ta odluka se odnosi i na crnogorske partije udružene u Novu snagu Crne Gore.
Iako se očekivalo da CIK ovu odluku predstavi juče pre podne, zvanično to nije saopšteno.

Nije u redu: Zoran Maksimović

Ono što je sigurno izvesno jeste da će ovakva odluka ipak uticati na izlaznost Srba na izbore.


- To nekome smeta. Sve što ima S nekome smeta. Naravno da ne treba da se promeni naziv, uglavnom su komentari koji su se mogli čuti juče na ulici Gračanice.


Zoran Maksimović koji inače ne podržava državnu listu, smatra da takva odluka CIK-a ne bi bila u redu.


- Mada je nisam pristalica državne liste, već imam svoju listu "Vidovdan", smatram da Albanci i međunarodna zajednica ne bi bili u pravu ako bi osporili taj naziv. Jer na izborima možete da izađete sa rogovima na glavi, a birači, ako će vas podržati, podržaće vas. I nije važno kako će se zvati vaša lista - da li se zovete Srbija ili Vidovdan - kaže Maksimović.


Petko Pešić iz Kline kaže da naziv "Srbija" ne bi trebalo nikome da smeta.
- Mislim da ne treba da se promeni. Može naziv da se napravi kako hoćeš - dodaje Pešić.

Drecun veruje u Brisel

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je da ukoliko sa liste bude uklonjen naziv Srbija, to će smanjiti izlaznost na lokalnim izborima, pogotovu na severu Kosova. On je izrazio uverenje da će Brisel u tom smislu zauzeti stav u korist Srbije.

2024 © - Vesti online