Sreda 11.09.2013.
13:38

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Stanojević: Slavka Drašković okuplja "svoje" privrednike

Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije
 

Skupština dijaspore i Srba u regionu nije uključena u ove aktivnosti. Predsednik dijasporskog parlamenta Dragan Stanojević smatra da Kancelarija za dijasporu duplira aktivnosti, i to izvan zakonskih okvira.


- Čemu služi Zakon o dijaspori i Srbima u regionu i koja je svrha Skupštine dijaspore kao najviše institucije srpskog rasejanja? Skupština dijaspore već ima Savet za privrednu i ekonomsku saradnju matice i dijaspore - ukazuje Stanojević.

Učesnici sastanka

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vera Mavrić primila je prekjuče delegaciju privrednika iz dijaspore koji su predstavili inicijativu za osnivanje Nacionalnog saveta privrednika iz dijaspore. U delegaciji su bili Srboljub Lukić iz Finske, Zoran Jovković Hagert iz Švedske, Jovica Božić iz Velike Britanije, Ljubomir Ćurčić iz Ruske Federacije, Branislav Knežević iz Nemačke, Zoran Đurčin iz Kanade i Radivoje Petrikić iz Austrije. Razgovoru su prisustvovali ambasador Šani Dermaku, direktor Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković, njen pomoćnik Vukman Krivokuća i načelnik Odeljenja za migracionu politiku Goran Krajnović.

On podseća da Kancelarija za dijasporu treba da bude servis Skupštine dijaspore i Srba u regionu.


- Kancelarija nije obezbedila da letošnje zasedanje dijasporskog parlamenta pozdrave i prime učesnike tog skupa predsednik i premijer Srbije. S druge strane, u maju je ovoj istoj neformalnoj delegaciji koja sada boravi u Srbiji Kancelarija organizovala susrete sa Nikolićem i Dačićem - kaže Stanojević i pita zašto se ovoj grupi obezbeđuje viši nivo susreta nego predstavnicima zakonske dijasporske institucije - Skupštini dijaspore i Srba u regionu.


- Sve ovo sam već rekao direktorki Kancelarije Slavki Drašković - kaže Stanojević.
Delegat u Skupštini dijaspore i član pomenute grupe privrednika, Radivoje Petrikić iz Austrije, rekao je za "Vesti" da je "napravljena neformalna grupa na inicijativu Kancelarije za dijasporu koja je identifikovala 16 uspešnih privrednika iz inostranstva".


- Sad smo imali sastanke da vidimo kako da se ta grupa institucionalizuje, jer je reč o ljudima koji hoće da pomognu. Ali, ne znam da li će i kako sve to zaživeti u budućnosti - kaže Petrikić.

2024 © - Vesti online