Sreda 11.09.2013.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Kolonizacija Srbije (4): Bolje stranci nego korov

Foto: Ilustracija
 

- Nije važno ko zemlju poseduje, već ko je koristi. Šta ako će stranci kupovati zemlju? Govore da će kupovati nacionalne resurse. Pa neće moći reke i zemljište da iznesu odavde, već će unaprediti poljoprivredu i zaposliti ljude - smatra Trnavčević.

Kineski luk i jabuke

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da prošle godine nismo izvezli ni tonu pasulja, ali smo zato uvezli čak 114 tona. Izuzetan rast uvoza zabeležen je i kod krompira. Pre dve godine smo uvezli oko 2.000 tona, a za 11 meseci prošle godine gotovo 4.800 tona. Dupliran je i uvoz luka, uglavnom iz Kine, a jedino je manje inostranog paradajza. Sve više jedemo strane jabuke, čiji je uvoz lane bio za 10 tona veći nego 2011. godine.

Prema njegovim rečima, poljoprivredna proizvodnja je toliko napredovala da više nema rodne i nerodne godine. Tehnologija i agronomska znanja su toliko usavršena da i na to može da se utiče, a srpski proizvođači još uvek gledaju u nebo. Tako da je bolje da zemljoradnju neko unapredi, nego da na njivama gajimo korov.


- U 90 odsto slučajeva naše zemljište je neiskorišćeno, nije u redu da tako stoji uraslo u korov. Ne vidim ništa loše da stranci ulože novac u poljoprivredu u Srbiji. Ako ne umemo mi, neka ulože oni. Naša tehnologija je zastarela, nemamo sprovedene sisteme za navodnjavanje, električnu energiju do njiva - objašnjava on.


Srbima bi, prema njegovom mišljenju, bilo pametnije da se okanu tračeva i da počnu da rade.


- Čuo sam za sumnje da političari svesno žele da unište poljoprivredu da bi našu zemlju u bescenje prodali strancima. Smatram da to nije istina. Naši političari poljoprivredu ne vide, ne vide tu boju u spektru, što je šteta jer je to jedina obnovljiva privredna grana. Neko mora da uloži novac, pa makar to bili i stranci jer će ovako sve propasti. Ova Vlada se cele godine bavila Evropskom unijom i datumom za početak pregovora. A za poljoprivredu ne haju. To je strašno.

- Ništa nisu uradili, ni sadašnja vlast, a ni prethodne. Ne razumeju prostu stvar, da ćemo biti deo Evropske unije kada počnemo da radimo kao u EU. Drugačiji put ne postoji. Cena zemlje će verovatno skočiti. Govore i da nema otkupa, što nije tačno, evo šljiva je rodila, ali ne ispunjava standarde. Rodila je puno, ali je sitna - smatra sagovornik "Vesti".

Sutra - Kolonizacija Srbije (5): Neophodna promena zakona

2024 © - Vesti online