Utorak 10.09.2013.
20:45 >> 21:25h
Beta

Rusija tražila odlaganje sednice SB

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (foto: arhiva)
 

Sednica je odložena na zahtev Rusija koje je ranije tražila njeno hitno održavanje u vreme dok zapadne zemlje pripremaju rezoluciju o sirijskom arsenalu hemijskog oružja, naveli su isti izvori.

Diplomate nisu mogle da saopšte razlog odlaganja sednice koja je trebalo da počne u utorak 10. septembra u 22.00 časa po srednjeevrospkom vremenu, javio je AFP.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus ranije je izjavio da će Francuska Savetu bezbednosti UN predložiti rezoluciju kojom će biti utvrđeni uslovi pod kojima Sirija treba da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i prihvati njihovo uništavanje. On je rekao da će se u rezoluciji od sirijskog režima zahtevati da obelodani razmere hemijskog programa.

Fabijus je naveo da će u dokumentu biti predviđeno da UN preduzmu "ozbiljne mere" u slučaju neposlušnosti, kao i da počinioci napada hemijskim oružjem 21. avgusta kod Damaska snose odgovornost za svoje postupke, javile su agencije.

Rusija smatra da je neprihvatljiv francuski predlog za donošenje obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti UN na osnovu koje bi odgovornost za navodno izvršeni napad hemijskim oružjem bila pripisana sirijskoj vladi.

U utorak 10. septembra, šef sirijske diplomatije Valid Mualem izjavio je u Moskvi da je Sirija prihvatila ruski predlog da svoje hemijsko naoružanje stavi pod međunarodnu kontrolu.

2024 © - Vesti online