Sreda 11.09.2013.
12:15
M. Purić - Vesti

Irinej u SAD-u krstio bebu

Patrijarh krstio tromesečnu bebu Stefana Novakovića, sina protonamesnika dr Aleksandra Novakovića, starešine crkve Sveti prorok Ilija i popadije Snežane Novaković
 

Patrijarh je najpre u subotu posetio Rasin u državi Viskonsin gde je u pratnji lokalnog sveštenstva i parohijana osveštao krsno znamenje ispred pravoslavne crkve Svetog Đorđa. Ceremonija je bila svečana, a parohijani presrećni zbog posete poglavara Srpske pravoslavne crkve. U nedelju je patrijarh služio liturgiju u manastiru Svetog Save u Libertivilu, gde je posle poslužen svečani ručak.

 

Potom je otputovao u Indijanu, u crkvu Sveti prorok Ilija u Mervilu. Tamo je blagoslovio sve parohijane, a jedan od najlepših momenata dogodio se kad je krstio tromesečnu bebu - Stefana Novakovića, sina protonamesnika dr Aleksandra Novakovića, starešine crkve Sveti prorok Ilija i popadije Snežane Novaković.

O tom svečanom danu, kršetnju i blagoslovu koji je patrijarh uputio parohijanima, otac Novaković, kaže za 'Vesti':
- Veliki je to blagoslov, najpre za mog sina Stefana, zatim za moju užu porodicu, a onda i za moju širu porodicu koju čine parohijani hrama Svetog proroka Ilije, kao i za naš Saborni hram. Ljudi su to prepoznali i bili oduševljeni blagoslovom patrijarha. Bilo je to lepo duhovno veče i duhovni blagoslov za celu parohiju koja okuplja dobre pravoslavce i dobre domaćine - kaže protonamesnik dr Novaković. - Patrijarh je posetio naš hram još ranije i parohijani su ga tada lepo dočekali. Kao plod te ljubavi prema svom narodu on je ponovo došao, podelio blagoslove u prepunom hramu i krstio mog sina Stefana.

Danas u Nju Karlajlu

Jerej Vladimir Vranić koji putuje sa patrijarhom naglašava da će Njegova svetost u sredu posetiti manastir Nju Karlajl u Indijani gde će za praznik Usekovanje glave sv. Jovana Krstitelja služiti liturgiju. Onda se vraćaju u Libertivil, a potom nazad u Evropu gde će posetiti Sarajevo, a potom završiti put u Beogradu.

2024 © - Vesti online