Utorak 10.09.2013.
11:36
Srna

Desničari i Brejvikova stranka prave vladu u Norveškoj

Erna Solberg: Buduća premijerka Norveške
 

Solbergova je svoju pobedu na izborima opisala kao "istorijski uspeh stranaka desnog centra". Analitičari očekuju će ona oformiti vladu sa antiimigracionom strankom "Napredak".

Prema rezultatima tri četvrtine prebrojanih glasova na jučerašnjim izborima, blok od četiri stranke desnog centra osvojio je 96 od 169 poslaničkih mesta. Stoltenberg je istakao da će podneti ostavku pošto narednog meseca iznese nacrt budžeta.

"U skladu sa parlamentarnom tradicijom u Norveškoj, zatražiću ostavku ministara posle iznošenja nacrta budžeta 14. oktobra, kada bude jasna parlamentarna osnova za nov saziv vlade", rekao je dosadašnji premijer.

Stoltenberg, koji je na funkciji premijera od 2005. godine, čestitao je pobedu Solbergovoj. Ona će biti druga žena na funkciji premijera Norveške i prvi lider iz redova konzervativaca od 1990. godine.

Izbori u Norveškoj su prvi opšti izbori od napada, koje je 2011. godine izvršio ekstremista Anders Brejvik, kada je ubio 77 osoba. Brejvik je jedno vreme bio član stranke "Napredak".

2024 © - Vesti online