Utorak 10.09.2013.
11:09
Telegraf

U Srbiji ukradeno 10.000 beba!

Srpska beba košta između 15.000 i 45.000 evra
 

Prema nezvaničnim podacima, na teritoriji Srbije u poslednjih 40 godina ukradeno je više od 10.000 beba (više od 20 beba mesečno!), a nesmetanom cvetanju ove vrste kriminala doprinelo je i to što u Srbiji ne postoji zakon o ukradenim bebama.

Svesni toga da pred ovim problemom svi zatvaraju oči, nekolicina roditelja okupljena oko Udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije" rešili su da preuzmu stvar u svoje ruke i javno progovore o svemu, kako bi stali na put bebi-trafikingu.

"Osnovni cilj nam je da u okviru kampanje 'Da se više nikada nijedna beba ne ukrade', prikupimo 30.000 neophodnih potpisa za peticiju koja bi trebalo da se preda Skupštini Republike Srbije, kako bi se omogućio ulazak predloga Zakona o ukradenim bebama", rekao je za "Telegraf" predsednik Udruženja Vladimir Čičarević.

Taj zakon je, prema njegovim rečima, trebalo odavno da bude donet, ali nije zbog opravdanog straha države.

"Tog zakona se plaše svi u Vladi, jer su pored lekara umešane i babice i čistačice i čitave opštine", objašnjava Čičarević. "Cene beba se kreću između 15.000 i 45.000 evra, a zavise od toga kakvu ocenu beba dobije na rođenju, ali i od porekla i zdravstvene konstitucije roditelja. Novorođenčad iz Srbije najčešće se prodaju u skandinavskim zemljama i Nemačkoj", priča Vladimir, koji osnovano sumnja da mu je 2003. ukraden sin po rođenju i koji se ovom problematikom intenzivno bavi već pune dve godine.

Posle obraćanja javnosti, Udruženje će Ministarstvu zdravlja dati rok od 48 sati da sprovede "hitno donošenje akta o postupanju prema mrtvim novorođenčadima".

"Tražićemo da se donese dokument o zabrani isporučivanja JKP pogrebne usluge bez specijalnih odobrenja, identifikaciju mrtvog novorođenčeta i posteljice i obaveznu analizu DNK oba roditelja kako bi se potvrdilo očinstvo ili majčinstvo. Sve to poučeni primerom španske bebi-mafije koja je u porodilištu zamrzla mrtvu bebu i posteljicu i nedeljama pokazivala nesrećnim roditeljima jednu te istu bebu", kaže Čičarević.

Ukoliko Udruženju "Roditelji nestalih beba" pođe za rukom da Zakon o ukradenim bebama bude donet, Srbija će biti prva zemlja s ovim zakonom. Time ćemo dobiti ne samo potpuni uvid u bolničku dokumentaciju porodilišta, već i istragu i procesuiranje svih osumnjičenih lekara i bolničkog osoblja. I ono najvažnije: zakonom će biti zaštićene sve eventualne buduće žrtve, kojima Udruženje želi da pomogne na način na koji njima svih ovih decenija nije niko.

"Tražićemo da se u svim porodilištima obezbedi specijalni dvadesetčetveročasovni video-nadzor, kao i posebni izveštaji smena u kojima će tačno pisati koliko je u smeni bilo porođaja, carskih rezova, mrtvih rođenih beba", kategoričan je Vladimir.

"U planu je i SOS broj telefona koji će građani moći da pozivaju u hitnim slučajevima

'mrtvog novorođenčeta' kako bi naša mobilna ekipa odmah otišla u porodilište s porodicom i tražila određena objašnjenja", završava priču Čičarević, dodajući da tako lekari i učesnici krađe beba neće moći kao do sada da koriste traumatično stanje porodilje i oca deteta.

2024 © - Vesti online