Utorak 10.09.2013.
09:06
Beta

Obama pozdravio rusku ponudu o Siriji

Putin i Obama pre samo nekoliko dana u Sankt Peterburgu
 

"To bi mogao da bude značajan proboj", rekao je sinoć Obama američkoj televiziji NBC. On je za danas najavio obraćanje javnosti u vezi sa Sirijom.

Američki predsednik je juče dao intervjue čitavom nizu američkih televizja, a glavna tema bila je moguća vojna intervencija protiv Sirije. U intervjuu televizjii ABC, Obama je rekao da su, u slučaju da sirijsko hemijsko oružje zaista bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu, velike šanse da se barem na neko vreme stopiraju pripreme za vojni udar na Siriju.

Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za danas, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.

Prema podacima francuskih obaveštajnih službi, Sirija poseduje više od 1.000 tona hemijskog oružja. SAD su optužile sirijski režim da je 21. avgusta u blizini Damaska upotrebio hemijsko oružje, kada je poginulo više od 1.400 ljudi. Zbog toga je Obama predložio vojne udare na Siriju.

Takav predlog podržala je Francuska, dok se Rusija od početka oštro protivi svakoj vojnoj akciji protiv Sirije i upozorava da bi to moglo da destabilizuje ceo region.

2024 © - Vesti online