Sreda 11.09.2013.
01:11
Vesti

Australija: Srbin ministar odbrane?

Bogata karijera: Nikolić sa ćerkom i suprugom
 

Posle ovog, najtežeg poraza laburista za stotinu godina, moglo bi se reći da, pored Srba, i Crnogorci, makar posredno, putem "ženske linije", imaju veoma izgledne šanse da uđu na vrata Parlamenta.

Obrazovanje

Endrju Nikolić ima diplome više vojnih koledža u Australiji i SAD. Ima i dve fakultetske diplome iz društvenih nauka i umetnosti i tri magistrature iz menadžmenta, međunarodnih odnosa i strateških studija.

Uz Nikolića, naime, kandidat je još jedna osoba koja nosi jedno od naših najčešćih prezimena. Reč je o gospođi Doni Petrović iz Melburna koja je udata za Crnogorca.
U trenutku zaključenja ovog broja, međutim, još nije izvesno da li je gospođa Petrović uspela da pobedi laburistu Roba Mičela, u izbornoj jedinici Mekiven.

Borba je tesna i do ovog trenutka brojke pokazuju da ona ima skoro 2.000 primarnih glasova više od protivnika. Ipak veruje se da konačan rezultat neće biti poznat za još nekoliko dana. Kada je reč o prezimenima na "ić", Tomu Zoriću iz Adelejda za dlaku je izmaklo parlamentarno mesto.

Endrju Nikolić (levo) u uniformi
 

Prvi Srbin poreklom federalni parlamentarac Endrju (Aleksandra) Nikolić rođen je 20. juna 1961. u Prokuplju (Jugoslavija). Oženjen je Kristinom sa kojom ima troje dece. Imao je četiri godine kada su mu roditelji emigrirali u Australiju.

Rastao je u Melburnu i Adelejdu. Profesionalni vojnik u činu brigadnog generala, vojnu karijeru započeo još sa 17 godina. U aktivnoj službi bio je od 1979. do 2008. Komandovao je u avganistanskom i iračkom ratu. Devedesetih godina bio je član posmatračkih vojnih misija Ujedinjenih nacija u Izraelu, Siriji i Libanu.

Komandant Crvenih beretki

U nizu dužnosti koje je obavljao u vojsci, Nikolić je, uz ostalo, komandovao padobranskom jedinicom Crvene beretke. Kao pukovnik, 2003. postao je prvi komandant Vojnog centra za obuku regruta gde je i sam prošao obuku. U čin generala unapređen je 2007. i imenovan za direktora javnih poslova, kao glavni glasnogovornik Ministarstva odbrane.

2024 © - Vesti online