Utorak 10.09.2013.
01:48
Srna

Berane: Krivične prijave zbog epidemije

Berane (foto: ilustracija)
 


U Beranama se izabranim lekarima od početka epidemije 24. avgusta do danas javilo ukupno 1.482 pacijenta sa stomačnim tegobama. Beranski SNP zahteva od državnog tužilaštva, policije i ostalih nadležnih organa da u najhitnijem roku provedu istražne radnje protiv odgovornih, jer su krivična dela počinjena od najveće društvene opasnosti.

"Naime, da je voda zatrovana potvrdili su Institut za javno zdravlje Crne Gore, kao i ministri Miodrag Radunović i Branimir Gvozdenović. Takođe, nadležna sanitarna inspekcija zabranila je upotrebu vode za piće zbog neispravnosti", navodi se u SNP-a.

Pročitajte sve o trovanju u Beranama OVDE

U ovoj stranci očekuju da će državno tužilaštvo i policija preduzeti zakonske mere i radnje, ti da će nadležni državni organi pokazati još veću ažurnost, s obzirom da je reč o oko 1.500 otrovanih građana.

Stanovnici Beransela nisu krivi za epidemiju

"Očigledno je da je cilj navodnog proboja blokade u Beranselu bilo zataškavanje masovnog trovanja građana Berana i prenošenje krivice za epidemiju na građane Beransela, koji ni na jedan način nisu mogli da prouzrokuju ni doprinesu nastanku epidemije", smatraju u SNP-u.

U saopštenju se navodi da bi meštani Beransela bili odgovori jedino "ako se zanemare zakoni fizike i hidraulike, jer se izvorište vode nalazi na skoro 10 kilometara od Berana, na znatno višoj tački".

Iz SNP-a su saopštili da će podneti krivične prijave i protiv "svih onih koji pomažu i saučestvuju u prikrivanju krivičnih dela u ovom slučaju bez obzira na njihov rang i položaj".

"O toku istražnih radnji obavestićemo vrhovnog državnog tužioca, OEBS, Kancelariju Saveta Evrope, ambasade zemalja EU, kao i domaću i međunarodnu javnost", poručili su iz SNP-a.

2024 © - Vesti online