Ponedeljak 09.09.2013.
17:32
Beta

Ministarstvo: Biće struje za Sever Kosova

Građani opština na severu Kosova mogu mirno da spavaju, biće struje
 


 

Valač radi kao do sad

Trafostanica Valač na severu KiM nastaviće da funkcioniše kao i do sada, nakon što je kosovska strana odustala od zahteva da KOSTT preuzme njene zaposlene. Postignuto rešenje predviđa da operateri na Valaču poštuju instrukcije kosovskog dispečerskog centra, a EMS i KOSTT bi u narednih šest meseci trebalo da se dogovore oko poravnanja međusobnih dugovanja. Dogovoreno je da će KOSTT uraditi rekonekciju dalekovoda od 110 KV na trafostanicu Valač, što je značajno za sigurnost snabdevanja tokom predstojeće grejne sezone. Postignuti dogovor omogućava da se u najkraćem roku počne sa implementacijom dogovora, uz nastavak dijaloga koji je planiran za novembar.

"Dogovor Dačića i Tačija definiše način upravljanja elektroenergetskim sistemom na severu Kosova i Metohije, omogućava stabilno snabdevanje električnom energijom uz zaštitu interesa Zajednice srpskih opština i ne bavi se pitanjima imovine", navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

Kako je precizirano, dogovoreno je da Elektromreža Srbije sa kosovskim operatorom prenosnog sistema, kompanijom KOSTT, u naredna tri meseca potpiše bilateralni operativni sporazum koji će urediti sve detalje vezane za funkcionisanje prenosne mreže na KiM.

Regulatorne agencije međusobno će priznati licence Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK), Kosovskog preduzeća za distribuciju i snabdevanje električnom energijom (KEDS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Na taj način, rešava se pitanje snabdevanja i distribucije električne energije na tom području sa većinski srpskim stanovništvom.

Pročitajte još: Evo šta su se dogovorili Dačić i Tači

2024 © - Vesti online