Ponedeljak 09.09.2013.
15:54
Beta

"Ne postoji ideja velike Albanije"

Ivanović: Ideja o velikoj Albaniji jeftin populizam
 

Ivanović je na skupu o budućnosti odnosa Beograda, Prištine i Tirane koji je organizaovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) rekao da će su građani Kosova "ophrvani problemom kako preživeti sa platom od 200 evra i zato će se sve manje baviti temom ujedinjene Albanije". Ivanović je na predstojećim izborima na KiM nosilac izborne liste "Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda".

Učesnici skupa su naglasili da je moguć veći izvoz proizvoda iz Srbije na tržište Albanije i da bi privredni interesi mogli da premoste međusobne istorijske razlike i političke prepreke. Ivanović je naveo da srpski izvoz u Albaniju iznosi oko 180 miliona dolara godišnje, što je ocenio kao "katastrofalno malo".

Poslanik Liberalno-demokratske stranke u Skupštini Srbije Zoran Ostojić rekao je da će završtak auto-puta Priština-Tirana i izgradnja puta od Srbije do Crne Gore još približiti Albaniju i Srbiju.

"Oni koji nemaju mnogo para, moći će za koju godinu da letuju u Albaniji", rekao je Ostojić.

Ivanović je još ocenio da SAD nemaju strateške interese na Balkanu, dok EU postaje sve značajniji faktor. On je međutim rekao da će SAD, u vojnom i političkom smislu, biti vrlo značajan činilac koji će svoje aktivnosti koordinisati sa interesima EU da bi se region stabilizovao.

Velike članice EU zainteresovane su za stabilizaciju i zbog velikog broja izbeglica s Balkana koje, neintegrisane u zapadna društva, predstavljaju veliko bezbednosno pitanje, dodao je Ivanović.

"Jeftinije im je da ulože u zapadni Balkan, nego da im dođu izbeglice", rekao je Ivanović.

Učesnici skupa su ocenili da i građani Srbije, i političari još "robuju" stereotipima o Albancima, dok Albanci na Kosovu i u Albaniji daleko više znaju o Srbiji, nego Srbi o Albancima.

2024 © - Vesti online