Ponedeljak 09.09.2013.
16:40
Beta

"Srbija će doprineti jačanju OEBS-a"

Nikolić sa ambasadorima OEBS-a
 

Ambasadorima koji su u poseti Srbiji, Nikolić je rekao da se 2015. godine obeležava 40. godišnjica donošenja Helsinškog završnog akta, jednog od najvažnijih akata OEBS-a.

"Naše predsedavanje otvoriće mogućnost da kreativnim i inovativnim pristupom ostvarimo uticaj na dugoročno strateško rešavanje pitanja od suštinskog značaja za aktuelno i buduće delovanje OEBS-a i afirmaciju njegovih izvornih načela", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da će Srbija voditi tu organizaciju nepristrasno i objektivno i uzimati u obzir stavove svih država-članica. Nikolić je rekao da je uveren da će psoeta ambasadora Srbiji potvrditi njihova očekivanja o spremnosti Srbije da preuzme predsedavanje OEBS-om.

"Dogovorom Srbije i Švajcarske, po prvi put u istoriji (te) Organizacije biće uspostavljen kontinuitet predsedavanja, zasnovan na koordiniranom nastupu u smišljanju i sprovođenju aktivnosti", izjavio je Nikolić i rekao da je važno što je zajednički plan dve zemlje izražen posle konsultacija sa ostalima.

Švajcarska i Srbija će koordinirati svoj rad tokom sukcesivnog predsedavanja OEBS-om, 2014. i 2015. godine. Nikolić je rekao da će do svog prdsedavanja 2015. Srbija nastojati da sa Švajcarskom i Ukrajinom - sadašnjom predsedavajućom, intenzivno raditi na izradi "mape puta" Procesa "Helsinki +40". Ta strategija za buduće delovanje OEBS utvrđena je krajem prošle, 2012. godine.

"Mi na OEBS računamo i dalje, kao na partnera u sprovođenju zadataka obe misije koje deluju u Srbiji", rekao je Nikolić. OEBS ima misije i u Beogradu, i u Prištini.

Ambasadori OEBS-a danas će imati sastanke i s pomoćnicom ministra spoljnih poslova Roksandom Ninčić i s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem. Sastancima prisustvuje šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard.

2024 © - Vesti online