Ponedeljak 09.09.2013.
10:21 >> 15:39h
B92

Uhapšen bivši direktor Kolubare

Nebojša Ćeran
 

Uhapšen je i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Mekić, bivši načelnik službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Željko Vuković, pravnik u službi Zoran Živković. Kako B92 nezvanično saznaje, oni se sumnjiče za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.

Privedeni se sumnjiče da su od 2009. do 2010. godine Savatijeviću omogućili

sticanje protivpravne imovinske koristi od blizu 119 miliona dinara.

Krajem januara ove godine potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je objavio da je Radosavu Savatijeviću Kenetu, na ime eksproprijacije kuće u Vreocima u vreme prethodnog menadžmenta Kolubare isplaćeno 1,2 miliona evra, iako objekat nije bio predviđen za iseljenje.

Ćeran je tada rekao da su naknade za preseljenje naselja Vreoci isplaćene po zakonu. Tokom 2010. godine, kako je rekao, isplaćeno je više od 350 avansa domaćinstvima u Vreocima i pokrenuta eksproprijacija celog naselja sa više od 800 domaćinstava.

Veljović: Politika ne utiče na rad policije

Direktor policije Milorad Veljović kaže da su Nebojša Ćeran i Radoslav Savatijević Kene privedeni zbog zloupotreba u eksproprijaciji zemljišta za rudarski basen "Kolubara" u naselju Vreoci. On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da daje punu podršku ljudima koji su na slučaju radili prethodnih godinu dana i istakao da policija radi u skladu sa zakonom i da politika niti sme niti može uticati na upravu kriminalističke policije.

Veljović je rekao da je Ćeranu, Savatijeviću i još petorici osumnjičenih određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti privredeni istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Od kraja septembra 2012. godine, Ćeran obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

Kolubara: Nadležni organi savesno obavljaju posao

Rudarski basen "Kolubara" je, povodom hapšenja svog bivšeg direktora Nebojše Ćerana, saopštio da je još u januaru predao svu dokumentaciju Birou za borbu protiv korupcije i drugim nadležnim organima, koji su ispitivali malverzacije u tom preduzeću.

"Od tada je sve u rukama nadležnih organa, koji savesno i odgovorno obavljaju svoj posao", navedeno je još u saopštenju Kolubare.

2021 © - Vesti online