Ponedeljak 09.09.2013.
13:01
B. Đokić - Vesti

"Srbija ne haje za svoj narod"

Ljut na maticu: Dragoljub Stojić
 

- Pokušali su popis da nameste preko policije, koja je proveravala ko živi u stanovima. Pa kada su videli da se iz grada iselilo dosta Hrvata, sa time su prestali - kaže on.
Stojić dodaje i da srpska zajednica mnogo radi na očuvanju kulture.


- Srpska deca nemaju odvojene škole, kao ostale manjine, iako nas je najviše. Oni uče u hrvatskim školama gde imaju šest predmeta više od ostalih đaka, jer uče hrvatski i srpski program. Veronauku posećuje sigurno 99 procenata naših đaka. Na nama je da se borimo za prava, ali i Srbija da nam pomogne. Kada bi u Laslovu skinuli tablu na mađarskom, sigurno bi Mađarska reagovala. Kada bi bila ukinuta italijanska škola, Italija bi reagovala. Ovako, Srbija ništa ne preduzima da nam pomogne - objašnjava Stojić.

Srpsko groblje rušeno šest puta

Jedna od posledica rata u Vukovaru su i groblja. U ovom gradu postoji srpsko vojničko groblje gde se nalaze tela 26 mladića iz Vukovara i Borova naselja poginulih u poslednjem ratu.
- Spomenici ovim borcima su šest puta rušeni i obnavljani. Na spomenicima je bila uklesana srpska šajkača, pa im je to verovatno smetalo, pa su je Hrvati razbijali. U Borovu Selu je 86 meštana i 12 dobrovoljaca poginulo u prošlom ratu - objašnjava Stojić.

Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu za košarkašice u Vukovaru, videla se ljubav tamošnjih Srba za matičnu zemlju. Tokom puštanja srpske himne, koja je po pravilu smanjena na minimum, srpski navijači bi je pevali uglas, da bi se kako kažu "orio ceo Vukovar". Svaku utakmicu košarkašica pratilo je 700-800 navijača Srbije, a u Vukovaru čak postoji i udruženje "delija".


Na polufininalu, kada je Srbija izgubila od igračica Španije, bio je prisutan i Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije i gradonačelnik Beograda. On je sa Srbima iz Vukovara i okoline zajedno navijao za reprezentaciju sa tribina, a čak je i izašao na teren kako bi protestovao kod zapisničkog stola, jer je mislio da su na utakmici srpske košarkašice oštećene.

2024 © - Vesti online