Nedelja 08.09.2013.
20:33
tportal.hr

Kakav to "monstrum" razdire Saturn?

Područje uokvireno crvenom bojom označa površinu Saturna zahvaćenu olujom
 

Najveći vetar ikada zabeležen na Saturnu proteže se na tridesetom stepenu severne geografske širine u dužini od oko 300.000 kilometara. Stručnjaci smatraju da se slične oluje na Saturnu javljaju jednom u 30 zemaljskih godina koliko traje njegov obilazak oko Sunca.

Ogromna oluja donosi nova otrkića

Ali tim misije Kasini nedavno je otkrio još jednu zanimljivu pojavu – da ogromna oluja izvlači iz dubine Saturna led, vodu, amonijak i amonijak hidrosulfid. To je u skladu s uvreženim modelom prema kojem se atmosfera Saturna sastoji od više različitih slojeva - na dnu su oblaci vode, u sredini amonijak hidrosulfid, a na vrh amonijak. Sve to obavija blještav sloj nepoznbatog sastava. Prema novim rezultatima oluja je iz dubine Saturna izvukla vodenu paru koja se zamrzla i stvorila ledene čestice.

NASA-ini stručnjaci smatraju da je konveksni mehanizam ove oluje sličan zemaljskim samo je mnogo većih razmera – oblaci su viši dvadesetak puta, pokrivaju mnogo veće područje i postižu vertikalne brzine od oko 500 km na sat.

Lider tima Lorens Sromovski s Univerziteta Viskonsin kaže da kristali vode prilikom podizanja uvis presvlače lakše zapaljive materije poput amonijaka.

"Mislimo da masivna oluja ove čestice vuče u vis poput vulkana koji donosi materijale iz dubina tako da postaju vidljivi u atmosferi. Površinski sjaj je toliko jak da je samo u olujnim područjima moguće pronići u dubine i videti dokaz o postojanju smrznute vode i amonijaka", rekao je Sromovski.

2024 © - Vesti online