Nedelja 08.09.2013.
13:16
Srna

"Srebrenica produbljuje jaz između FBIH i Republike Srpske"

Priče o Srebrenici postala je ep za muslimane u BiH, smatra Stiven Mejer
 

Mejer naglašava da je Dejtonskim sporazumom napravljena veštačka BiH, bez “osnivačkih priča” neophodnih za njeno održavanje, dok su priče i epovi, koji su važni ljudima koji žive u BiH, orijentisani protiv ujedinjene, svrsishodne države. On navodi da je Zapad, a naročito Vašington, insistirao da BiH bude konstruisana iz ruševina posle ratova iz devedesetih godina prošlog veka.

Mejer u tekstu postavlja pitanje: “Šta su osnivačke priče i mit o modernoj državi BiH”, te navodi da oni postoje, ali nisu povezani sa državom, nego sa nacionalnim grupama koje žive u BiH.

“Srbi u BiH prihvataju iste priče i mitove kao svi ostali Srbi. A, sada i muslimani u BiH imaju svoju priču. Tragedija iz Srebrenice iz jula 1995. godine postala je ista vrsta epa za muslimane, kao što su Kosovo Polje i Jasenovac za Srbe. Srebrenica je bila emotivna, srceparajuća tragedija za muslimane od 1995. godine. Ali, Srebrenica je kulminirala u primarni muslimanski osnivački ep kada je postala lokacija masovnog sahranjivanja 409 novoidentifikovanih žrtava u julu".

2024 © - Vesti online