Petak 05.03.2010.
12:06
Tanjug

Nuklearno oružje čuva Rusiji leđa

Demonstracija moći vredi koliko i primena noći: Nuklearne rakete na Crvenom tgu

"Mi danas nemamo potrebu za dalje uvećavanje samog potencijala strateškog odvraćanja. Međutim, posedovanje nuklearnog oružja je određujući uslov da Rusija sprovodi svoju nezavisnu politiku radi očuvanja njene suverenosti", rekao je Medvedev na zasedanju kolegijuma Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, ta politika je "usmerena na održavanje mira, odvraćanje i sprečavanje svakog vojnog konflikta, kao i za pomoć rešavanju postkonfliktnih situacija", preneo je Itar-Tass.

Govoreći o ruskoj inicijativi za zaključivanje novog sporazuma o evropskoj bezbednosti, Medvedev je istakao da bi on omogućio da se spreče razni konflikti na Starom kontinentu, poput gruzijsko-južnoosetijskog.

"Sada se ramzatranje tog dokumenta vodi prilično aktivno", rekao je Medvedev, dodajući da "nažalost, ni blizu sve strane i političari nisu naučili neophodne lekcije iz događaja u avgustu 2008. godine" i nastavlja se obnavljanje vojnog potencijala Gruzije uz "spoljnu vojnu podršku".

Medvedev je istakao da je važno imati u vidu da blizu ruskih granica postoji potencijal nerešenih problema.

"To stvara potencijalnu pretnju za nacionalne interese Rusije", rekao je predsednik Rusije, podsećajući da su prošle godine usvojene izmene zakona o odbrani koje daju pravni osnov za "upotrebu oružanih snaga Rusije za zaštitu svojih građana izvan granica njene teritorije".

Medvedev je na zasedanju rekao da je brojnost ruske vojske svedena do milion i da je sada glavni cilj "formiranje moderne vojske i mornarice opremljenih najnovijim naoružanjem".

2024 © - Vesti online