Subota 07.09.2013.
18:36
Beta

Ministri EU: SAD da sačeka sa napadom

Foto: Ilustracija
 

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će američkoj administraciji preneti apel evropskih ministara. Neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je u Vilnjusu bio na sastanku sa evropskim ministrima i Kerijem, rekao je da SAD nisu donele odluku da odlože eventualnu intervenciju.

Pročitajte još:

1. Keri lobira u Evropi za rat u Siriji

2. Obama bez podrške na G20

3. "Rusija će pomoći Siriji u slučaju agresije"

U Viljnusu je završen neformalni sastanak ministar spoljnih poslova EU. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je posle sastanka izjavila da se ministri EU zalažu za jasan i snažan odgovor na napade hemijskim oružjem 21. avgusta u Siriji.

"Želimo jasan i snažan odgovor", rekla je Eštonova u Vilnjusu, gde je završen neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU, kojem je prisustvovao i američki državani sekretar Džon Keri.
 

U završnom saopštenju koje je pročitala Eštonova, navodi se da su se ministri EU složili da postoje ozbiljne indicije da je sirijski režim odgovoran za napade hemijskom oružjem u predgrađu Damaska, 21. avgusta, kada je poginulo stotine ljudi.

Na početku sastanka u Vilnjusu mnogi ministri EU su izjavili da bi pre donošenja odluke o Siriji trebalo sačekati rezultate istrage inspektora UN o upotrebi hemijskog oružja.

Iznenađenje je napravio nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele koji je izjavio da će Nemačka podržati poziv za snažnu reakciju međunarodne zajednice zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

2024 © - Vesti online