Subota 07.09.2013.
18:58
D. Dušanić - Vesti

Tasovac nije Mojsije

HVALI GA I BIVŠI MINISTAR: Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja

Reditelj Srđan Dragojević, smatra da je u Srbiji nemoguće naći boljeg čoveka za ministra kulture od Ivana Tasovca, za kojeg je rekao da u sebi sadrži kombinaciju elitističkog i populističkog, koju ministar kulture mora da ima. Naveo je i da se Tasovac dokazao kao fantastičan menadžer, i to vodeći Beogradsku filharmoniju, instituciju koja je najugroženija usled dominacije primitivizacije u svim aspektima života i pohlepne, prostačke varijante liberalnog kapitalizma.

- On je uspeo ne samo da održi filharmoniju, već i da proširi krug ljubitelja klasične muzike - rekao je Dragojević. I glumica, ali i pevačica Snežana Savić podržava novog ministra.

- On je čovek koga respektuju svi iz naše branše. Očekivanja su velika i svi se nadamo boljitku u sferi umetnosti. Ipak, nije jedna osoba svemoguća. Neophodno je da ima pomoć i razumevanje drugih ljudi, kao i države - smatra Snežana.
 

Slikarka Biljana Cincarević kaže da Tasovcu, koga poznaje privatno, ne manjka znanja i umeća, ali da on ipak nije Mojsije, te da ga čeka Sizifov posao u narednom periodu. Po njenom mišljenju, trebalo bi da rad započne sa rekonstrukcijom umetničkih institucija, jer to je baza svega.

- U našoj zemlji postoje brojna udruženja umetnika čiji je način rada prevaziđen, sa ljudima na čelnim pozicijama koji su odavno pružili svoj maksimum, istrošili se i potrebno je da posao prepuste sposobnijima. Sa manjkom novca svi kubure, ali to je tako već dugo. Ipak, ako se vratimo u ne tako daleku prošlost, imamo primer brojnih ktitora koji su iza sebe ostavili zgrade, muzeje, hramove kulture. Ne treba danas samo upirati prstom u tajkune i dobrostojeće kompanije, nego ih treba animirati da ulažu, budu mecene, sponzori kulturnih dešavanja i ustanova. Nezavidna je pozicija biti ministar kulture, ja to nikada ne bih prihvatila da mi se ponudi. Ali, Tasovcu želim mnogo snage da sve izdrži i napravi pomak na bolje - kaže Biljana Cincarević.
 

Ne može preko noći


- Ono što je do sada Ivan Tasovac uradio je lepo i dobro, pa verujem da će tim putem i na taj način nastaviti i kao ministar. Ali, ne treba očekivati da on odmah uvede promene. Mnogi imaju velika očekivanja, ali to je dugoročan posao, ne može se preko noći sve sprovesti u delo, možda ni tokom jednog mandata. Neosporne su njegove sposobnosti, znanje i umeće, ali ipak moramo biti realni. S druge strane, pretpostavljam da ministar zna sa kakvim će se problemima susretati, jer ako se prihvatio ove funkcije, sigurno da je pre toga dobro razmislio o svemu - kaže glumica Rada Đuričin.

 

Umetnici rade za siću


- Od novog ministra očekujem da bude realan u svemu što bude radio i da ne obraća samo pažnju na klasičnu muziku, koja je evidentno u zapećku kod nas, nego da gleda ravnopravno na sve sfere umetnosti i kulture. Trebalo bi da stane iza svega što je zaista važno i zaslužuje pažnju. Morao bi svima da da dobar primer kako treba da se postupa. Znamo da u kasi nema novca, ali to nije novina. Umetnici odavno rade za sitne pare. Nadam se da će Tasovac uspeti nešto da pomeri i u tom smislu, jer se pokazao kao odličan menadžer u radu Beogradske filharmonije - zaključila je Maja Odžaklijevska. 

2024 © - Vesti online