Petak 05.03.2010.
11:17
Srna

I Srbi glasali za integraciju severa Kosova

Deklaracija je zasnovana na uspostavljanju vladavine zakona, striktnom sprovođenju procesa decentralizacije, formiranju opštine Severna Mitrovica i raspisivanju izbora za opštine Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, obrazložio je Hašim Tači.

"Vlada je odlučna da na celoj teritoriji Kosova uspostavi institucionalnu vlast. Nećemo primenjivati silu, ali ćemo, uz pomoć međunarodne zajednice, naći modus da uspostavimo vlast i institucije na severu Kosova", rekao je Tači.

Za Deklaraciju, koju je Skupština na jučerašnjoj sednici prihvatila većinom glasova, bili su i poslanici Samostalne liberalne stranke, čiji je predsednik Slobodan Petrović koji je i član Predsedništva Skupštine Kosova.

Obraćajući se poslanicima, on je rekao da se "mora prihvatiti realnost", odnosno da Srbi moraju prihvatiti kosovske institucije.

"Srbi moraju shvatiti da je došao kraj kriminalu i korupciji koji vlada na severu Kosova. Uspostavljanjem institucija i vladavine zakona na severu Kosova, Srbima na tom području biće omogućeno da žive ravnopravno sa ostalim građanima", reka je Petrović.

Njegova izjava za skupštinskom govornicom je podelila srpske poslanike jer je stav većine Srba u Skupštini Kosova da je na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović je istakao da, sve dok postoji ova rezolucija, srpske institucije na severu Kosova ne mogu biti tretirane kao paralelne institucije.

2024 © - Vesti online