Petak 05.03.2010.
10:46

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Vladika Atanasije ublažio kazne monahinjama

Vladika Atanasije

Podsećanja radi, monahinje su u ponedeljak 1. marta kažnjene zabranom pričešća do Velike subote 3. aprila, u odsustvu je smenjena igumanija Sara, a postavljena je Minodora. Sari je i pričest uskraćena do Spasovdana-13. maja, a sve zato što su vernici na manastirskoj liturgiji služenoj 28. februara za vreme dok je sveštenik Sava Šmigić u molitvama pominjao patrijarha Irineja i vladiku Atanasija dovikivali i ime vladike Artemija privremeno razvlašćenog od Sinoda SPC.

Akt o ovim kaznama sestrinstvu je u pisustvu sveštenika Save pročitao arhijerejski namesnik otac Toma iz Novog Pazara, ali akt nije ostavio u manastiru.

Pismo Teodosiju autentično


U eparhiji raško-prizrenskoj nezvanično nam je potvrđeno da je autentičan dopis vladike Artemija vikarnom episkopu Teodosiju od 4. februara 2010. uz napomenu da je pismo dospelo u javnost bez znanja i bez blagoslova vladike Artemije. Vesti-online su 4. marta prenele integralnu verziju tog dopisa.

S obzirom da je istim aktom vladika Atanasije monahinjama pružio šansu da pojedinačno od njega zatraže oprost za"incident" na pomenutoj liturgiji, mada ga one nisu izazvale, sestre iz Končula su 4. marta ipak došle u Gračanicu da zatrtaže oproštaj od privremenog administratora, nezvanično saznaju "Vesti“ u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Prema rečima našeg sagovornika, vladika Atanasije im je "očitao bukvicu" i zabranu pričešća smanjio na sedam dana, a smenjenoj igumaniji Sari do praznika Cveti, 28. marta.
 

2024 © - Vesti online