Subota 07.09.2013.
12:11
Srna

Sirijski pobunjenici prete humanitarcima

Prete radnicima Ujedinjenih nacija: Sirijski pobunjenici (Foto - arhiva)
 

Ona je dodala da je u Siriji već ubijeno 11 pripadnika UN, kao i da ima više slučajeva otmica službenika sjetske organizacije. Prema njenim riječima, nasilje i maltretiranje radnika UN je u porastu u Siriji, dodajući da su se u poslednjih nekoliko sedmica i meseci radnici UN suočili sa pretnjama različitih oružanih grupa, prenela je ruska televizijska mreža "Rusija danas".

"Ubijeno je 11 pripadnika UN i volontera sirijskog Crvenog polumeseca, a bilo je i više slučajeva otmica", rekla je Amosova. Ona je naglasila da UN uzimaju ozbiljno u razmatranje svaku vrstu pretnje i da će, uprkos teškim i opasnim uslovima, biti nastavljen humanitarni rad.

"UN ima oko 4.500 svojih pripadnika u Siriji koji rade zajedno sa nevladinim sektorom i lokalnim organizacijama i u područjima pod kontrolom i vlade i opozicije", rekla je Amosova.

Ona je istakla da su UN izradile plan u slučaju vojnog napada na Siriju. "Unutar Sirije, zaštita civila je najvažnija. Veliki problem predstavlja rast frakcijskog i seksualnog nasilja, kao i kršenje ljudskih prava", rekla je Amosova.

Više od jedne trećine od 22 miliona sirijskih stanovnika je potrebna humanitarna pomoć, rekla je Amosova, dodajući da veliki broj sirijskih izbeglica nastavlja da beži u susedne zemlje. Prema njenim procenama, broj sirijskih izbeglica u Libanu premašiće milion do kraja godine.

2024 © - Vesti online