Subota 07.09.2013.
09:11
Fonet, radiokim.net

"Srbija" po zakonu

Foto: Ilustracija
 

"Ne vidimo zašto bi bilo kome smetalo ime jedne građanske inicijative, kao što ne vidimo zašto bilo kome smetalo isticanje nacionalnih simbola i obeležja kada je sve to regulisano i dozvoljeno Ustavom i zakonima Kosova", naveo je direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović.

Pročitajte još:

* "Naziv 'Srbija' neprihvatljiv za Prištinu"

CIK bi, orema njegovim rečima, morala da dozvoli registraciju ove građanske inicijative jer bi se time pospešila promocija nacionalnog identiteta srpske zajednice
na Kosovu.

"To je propisano članom ustava Kosova i članom 2.2 zakona o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika na Kosovu, kao i članom 2 Zakona o opštim izborima na Kosovu", dodao je Vladan Trifić u ime NVO "HERC".

Rukovodilac nevladine organizacije "Demokratija u delovanju" Ismet Krieziju rekao je ranije za agenciju Kosovapres da je ime te liste u suprotnosti s demokratijom.

"Politička lista sa imenom Srbija predstavlja mogućnost stvaranja provokativnih situacija i podsticanja međuetničkih sukoba i zbog toga bi bila u suprotnosti s principima demokratije i standarda za slobodne izbore", kazao je Krieziu.

On smatra da CIK ne treba da verifikuje listu pod tim imenom. U kancelariji za registraciju političkih partija najavili su da će u roku od deset dana izvršiti verifikaciju dokumenata za izbore.

2024 © - Vesti online