Subota 07.09.2013.
12:04
J. L. Petković - Vesti

Poštovali Srbiju, ostali bez hleba

Obećao pomoć: Dejan Pavićević
 

Revoltirani i razočarani, objašnjavaju da samo traže da se ispoštuje Zakon o radu, odnosno da budu radno angažovani u carinskoj službi Srbije ili da im se odgovori na pitanje da li će po briselskom sporazumu biti uključeni u kosovsku carinsku službu? Obraćali su se mnogima, dodaju, ali odgovora nema.


- Pre pet godina smo odlučno i bez razmišljanja dali otkaze kao odgovor na odluku prištinskih vlasti da proglase nezavisnost, ne želeći da damo legitimitet takvoj jednostranoj odluci. Ne tražimo orden za to što smo učinili, jer bi to učinio svaki građanin koji poštuje i voli svoju zemlju. Tražimo samo da se ispoštuje Zakon o radu, da budemo radno angažovani i samim tim potpuno integrisani u carinsku službu Srbije ili da nam se odgovori ako po briselskom sporazumu treba da budemo uključeni u integraciju, i da se ponovo vratimo u Kosovsku carinsku službu. Naš zahtev je potpuno legitiman i u skladu sa svim pravnim aktima - kažu carinici.

Pismo iz 2008. kojim jedan od srpskih carinika podnosi otkaz
 


Oni ističu da od njih 37 čak 35 živi na Kosovu.


- I dalje smo tu sa svojim roditeljima, decom, prijateljima. Nemamo druga primanja, jer smo zvanično radnici carinske službe i radne knjižice se nam se nalaze u Upravi carina Srbije, tako da ne možemo da zasnujemo radni odnos na drugom mestu. A, za ovih pet godina, niko iz Uprave carina se nije udostojio ni da nas poseti, niti da nas pita kako smo i da li nam je nešto potrebno, a kamoli da nam ponudi stalno zaposlenje. Kada smo napustili posao bili smo pod najvećim pritiskom, jer smo se tada nalazili na kritičnim tačkama na punktovima i bila nam je ugrožena bezbednost i nama i našim porodicama. Preko advokata iz Kosovske Mitrovice smo sve naše uniforme, indentifikacione kartice poslali u Prištinu, kao i formu otkaza koju smo morali da popunimo i da overimo u Prištini - pričaju carinici.

Primio ih samo Pavićević

- Pre mesec dana smo posetili gospodina Dejana Pavićevića oficira za vezu u kancelariji EU u Prištini koji nas je primio i rekao da će da se založi za rešavanje našeg statusa.
Ujedno, gospodin Pavićević je prvi koji nas je primio na vrlo lep i kulturan način i ujedno jedini predstavnik Vlade Srbije koji nas je saslušao, kažu carinici.

 

Tema pregovora u Briselu

Kako je "Vestima" rečeno u Kancelariji za Kosovo i Metohiju ta tema upravo dolazi na dnevni red briselski pregovora.
- To je tema o kojoj će se sada razgovarati u Briselu - kažu u kancelariji, dodajući da će konačan rezultat dogovora biti poznat nakon susreta Ivice Dačića i Hašima Tačija, 8. novembra u Briselu.


Takođe, ističu da su se u više navrata za poslednjih pet godina obraćali Ministarstvu finansija, Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, potom Kancelariji za KiM, Upravi carina Republike Srbije sa zahtevom da budemo radno angažovani, ali da ih niko od nadležnih sve ove godine, nije udostojio ni odgovora. 

 


- Poslednje naše obraćanje Upravi carina, odnosno generalnom direktoru, bilo je krajem prošle i početkom ove godine, i završilo se bez odgovora. Za sve ovo vreme iz Uprave su nas kontaktirali samo jednom, i to da damo pisanu izjavu da od kosovskih institucija ne primamo nikakva sredstva. Revoltirani smo i razočarani odnosom Uprave carina i ostalih nadležnih organa prema nama. Pet godina imamo status preuzetih carinskih službenika, lični dohoci nam se ne baziraju na osnovu stručne spreme i ispod su zakonom garantovanog minimalca, a lišeni smo i primanja kosovskog dodatka. U zaključcima Vlade na osnovu kojih smo preuzeti se kaže da institucije Srbije na KiM treba da se jačaju. Zar na ovakav način? Zabrinuti smo i opravdano se pitamo treba li da prođe još pet godina pa da se neko smiluje da reši naše pitanje?, pitaju se bivši carinici.

2024 © - Vesti online