Subota 07.09.2013.
13:33
J. L. Petković - Vesti

Sramna podrška Beograda

Milan Aritonović

Vi ste član SPS-a. Kako je moguće da se niste dogovorali oko kandidata sa kolicionim partnerima?
- Za opštinu Ranilug se niko nije dogovarao. Sve je napravljeno tako što je lokalni poverenik Vlade Srbije, član SNS-a zapravo vraćao privatnu uslugu, pa je vlastima u Beogradu predložio Gradimira Mikića za kandidata. Mikić je član SPO-a i gradonačelnik opštine Ranilug izabran na kosovskim izborima pre četiri godine, a koje država Srbije nije podržala. Sve vreme se govori da oni koji su bili u tim institucijama neće biti na listi. Poručuje nam naša vlast "nemojte da Tačijevi Srbi odlučuju umesto vas", a evo kako ih praksa demantuje.

Baš ste ljuti?
- Potpuno smo razočarani. Predsednik sam okružnog i opštinskog odbora SPS-a, gde je moja stranka osvojila najviše, čak 41 odsto glasova na poslednjim parlamentarnim izborima, ali me niko nije konsultovao o kandidatu, jer sam bio protiv ovakve odluke.

Hoćete da kažete da je u Ranilugu nejedinstvo?
- Kada se kaže jedinstvo, to znači da mora da postoji puno jedinstvo svih činilaca, partija koje figuriraju u centralnoj Srbiji. A u slučaju opštine Ranilug, u Beogradu su konsultovani predstavnici iz drugih opština, a ne mi. To je neko izmanipulisao da bi se progurala osoba koja radi u kosovskim institucjama. Ovo je neozbiljno za državu Srbiju i mizeran potez Kancelarije za KiM koja je prihvatanjem ovakvog kandidata za nosioca liste povredila inteligenciju Srba u opštini Ranilug.

Da li još neko deli vaš stav?
- Osim članova SPS-a u mojoj opštini, to misle i predstavnici DSS, URS-a, PUPS-a, kao i članovi SNS- na lokalu. Tako se i okupila Srpska narodna partija Kosova, u kojoj su do duše mlađi ljudi, koji do sada nisu bili stranački angažovani, intelektualci u našem kraju, pošteni građani. Mi smo najzdravija snaga u kojoj nema onih koji primaju novac od kosovskih institucija, i želimo da poručimo svima koji će glasati za listu iza koje je stala država, dobro pogledaju ko je kandidat.
 

Usmena i pismena podrška

Prva odluka koja je doneta na sednici SO Ranilug je o zabrani prenamene poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Mikić je sprečio proces koji traje u svim opštinama na KiM u kojima je SLS na vlasti, a to je masovna prodaja srpske imovine i albanizacija. Mikić uživa ubedljivo najveće poverenje građana u toj opštini i pismenu političku podršku su mu pružile sve relevantne srpske partije u Ranilugu, naveo je predstavnik Kancelarije za KiM u Gračanici Branimir Stojanović.

2024 © - Vesti online