Petak 06.09.2013.
21:09
Beta

Obama bez podrške na G20

Američki predsednik Barak Obama nije naišao na razumevanje učesnica samita G20 o vojnoj intervenciji na Siriju
 

Posle debate koja je potrajala celu noć sa četvrtka na petak, Obama je imao malo podrške, ali bez konsenzusa, pošto su drugi lideri tražili da se ne ide u vojnu intervenciju na Siriju bez odobrenja Ujedinjenih nacija, kojeg verovatno neće biti.

Predsednik SAD je zato bio primoran da izađe s uopštenom izjavom o zabrinutosti zbog upotrebe hemijskog oružja. Neuspeh u građenju snažne koalicije na samitu Grupe 20, uz protivljenje ruskog predsenika Vladimira Putina, dodatno povećava rizik za Obamu koji kod kuće treba da lobira u Kongresu da mu odobri podršku za intervenciju, koju su mu uskratil svetski lideri.

Obama radi isto što i Buš

Samit G20 nije podržao Obamu

Većina zemalja koje su učestvovale na samitu u Sankt Peterburgu, ne prihvata Obamine planove. Putin je rekao da mu se većina lidera pridružila u protivljenju vojnom napadu bez Ujedinjenih nacija, među kojima su Kina, Indija, Indonezija, Argentina, Italija, Nemačka i Južna Afrika.

Obamine planove su jedino, rekao je Putin, prihvatili Francuska, Kanada, Turska i Saudijska Arabija, koje su bile uz Obamu i pre samita.

Obama je takođe u neugodnom položaju da mora da brani pravo na vojnu akciju, pošto je ranije bio protiv jednostrane spoljne politike za šta je optuživao svog prethodnika na čelu SAD Džordža Buša, navodi njujorški list.

Američki predsednik je priznao da će biti teško ubediti Kongres i najavio govor naciji u utorak uveče.

"Nereagovanje na ovakvo kršenje međunarodnih normi poslalo bi signal 'odmetnutim državama', autoritarnim režimima i terorističkim organizacijama da mogu koristiti oružje za masovno uništavanje i da ne snose posledice...

A to nije svet u kojem želimo da živimo", rekao je Obama.

Manipulisanje Bele kuće

U nastojanju da poništi utisak o izolaciji, Bela kuća je organizovala zajedničko saopštenje, koje su uz te četiri zemlje potpisale Australija, Italija, Japan, Južna Koreja, Španija i Velika Britanija s osudom napada u Siriji gde je, po američkim službama, upotrebom hemijskog oružja ubijeno više do 1.400 ljudi.

"Pozivamo na snažnu međunarodnu rekaciju na ovo ozbiljno kršenje pravila u svetu i na savest što će poslati jasnu poruku da se ovakva vrsta zverstva nikada ne može ponoviti", piše u saopštenju u kojem se ipak otvoreno ne traži vojna akcija.

2024 © - Vesti online