Petak 06.09.2013.
22:11
Beta

G20: Spor oporavak svetske privrede

Foto: Ilustracija
 

"Oporavak je veoma slab i rizici i dalje opstaju", ocenili su lideri razvijenih zemalja i zemalja u razvoju u saopštenju na zatvaranju samita, dodavši da je "neophodno da se hitno osnaži oporavak svetske privrede".

"Zavisimo jedni od drugih"

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je "rezultat" razgovora o ekonomskim pitanjima, zasnovan na zajednički konstatovanoj činjenici da "sve članice te grupe zavise jedne od drugih".

Lideri G20 navode kao rizik, pre svega, "sporiji rast privreda zemalja u brzom razvoju", dok su proteklih godina one predstavljale pokretač svetske ekonomije.

Iako su ostale podeljene po pitanju sirijske krize, zemlje G20 su u Sankt Peterburgu pokazale spremnost na saradnju u ekonomskim pitanjima, od naplaćivanja poreza do rešavanja problema zemalja privreda u razvoju.

Oland zadovoljan

Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je na samitu uprkos diplomatskim napetostima, dijalog u ekonomskim pitanjima bio "pun dodirnih tačaka".

 

Članice G20 usvojile su na samitu "plan akcije" za postizanje privrednog rasta, navodi se u završnom saopštenju.

Učesnici su takođe obećali da će do kraja 2015. početi da automatski razmenjuju fiskalne podatke u cilju smanjivanja prevara, kao i da će se posvetiti regulisanju bankarskog sektora u oblasti
kredita, i sprečavanju utaja poreza.

Obama "zadovoljan" izlaskom EU iz recesije

"Prvi put u poslednje tri godine, umesto hitne diskusije o evropskoj finansijskoj krizi, vidimo Evropu koja je izašla iz recesije", ocenio je na završetku samita u Sankt Peterburgu predsednik SAD Barak Obama.

2024 © - Vesti online