Petak 06.09.2013.
20:28
B92

Film o Lejdi Di razočarao

Naomi Vots na premijeri: Svesno se upetljala u kontroverznu priču
 

Komentari kritičara, koji su se pojavili samo nekoliko sati posle premijere, poprilično su pokvarili slavljeničko raspoloženje ekipe filma. U Tajmsu se pojavio tekst u kome je pohvaljen trud glavne glumice koja je "dala sve od sebe da napravi nešto od sramotno lošeg i nametljivog scenarija", dok je kritičar Gardijana u tekstu napisao: "Jadna princeza Dajana, oklevam to da kažem ali 16 godina posle strašne nesreće 1997. godine, ponovo je umrla groznom smrću". Dejli Telegraf je fimu dodelio ukupno dve zvezdice, jednu više od Gardijana i Tajmsa, ali je zbog te svoje "loše procene" već morao da se pokaje. "Koja je svrha filma"?, zapitao se kritičar Telegrafa.

Snimljen na osnovu knjige Kejt Snel "Diana: Her Last Love" (Dajana: Njena poslednja ljubav) iz 2011. godine, film sugeriše da je Dajana počela da se viđe sa Dodijem Fajedom kako bi napravila ljubomornim pakistanskog hirurga Hasnata Kana sa kojim se do tada viđala, što su mnogi bliski prijatelji princeze oštro negirali. Dajana i Fajed su poginuli kada se njihov "mercedes" zabio u stub u tunelu u Parizu, pri pokušaju da pobegnu od fotografa koji su ih pratili.

Naomi Vots koja tumači lik Dajane na crvenom tepihu pojavila se sa englesko-indijskim glumcem Navinom Endrjuzom koju u filmu igra njenog ljubavnika. Ona je priznala da je svesno prihvatila rizik da tumači jako zahtevnu ulogu "narodne princeze". Upitana da li je pomislila da će film na neki način uvrediti Dajanine sinove, ranije je za BBC rekla da se nada da će ga oni svakako pogledati i da će shvatiti da je on snimljen sa poštovanjem i na vrlo osetljiv način.

"Trudili smo se da prikažemo njen lik u najboljem mogućem izdanju", rekla je Naomi.

Međutim u sredu je glumica bila ljuta na intevjuu koji je dala u jednoj drugoj radijskoj emisiji na BBC-u i uvređena jednim od nezgodnih pitanja. U ranijim izjavama Naomi Vots je rekla da je "stalno tražila za Dajaninu dozvolu da je glumi u filmu" i da se osećala kao da je sa njom provodila dosta vremna, kao i da je u jednom trenutku osetila da je dobila "blagoslov" pokojne princeze da tumači njen lik.

Lejdi Dajana ponovo sahranjena ovim filmom, napisao jedan od kritičara
 

Hasnat Kan, koji i dalje živi i radi u Engleskoj, film je okarakterisao kao "potpuno pogrešan" i rekao da nema nameru da ga gleda. On o prirodi svoje veze sa Dajanom nije nikada govorio u javnosti, niko ga od tvoraca filma nije kontaktirao, što sgeriše da su sve scene između njega i Dajane čista imaginacija.

Producent filma Robert Bernstajn je ipak saopštio da je kraljevska porodica bila konsultovana pre snimanja i da im je vrlo pomogla tme što je dozvolila snimanja u Kensington Gardenu, gde se Dajana uobičajeno rekreirala, ali je osoba za odnose sa javnošću Bakingmenske palate saopštila da je taj deo grada "van njihove nadležnosti".

Naomi Vots kao Dajana
 

Neki od kritičara naročito su bili uporni u dokazivanju da Naomi Vots jako malo fizički podseća na pokojnu princezu i da je zbog toga morala da se podvrgne oszbiljnoj promeni izgleda, pa je na snimanju nosila veštački nos. U samom filmu Naomi Vots je jedina etablirana filmska zvezda, a Navin Endrjuz je najviše poznat po svojoj ulozi u televizijsko seriji "Lost", iako je glumio pored Žilijet Binoš u filmu "Engleski pacijent" pre 17 godina.

Nešto pre premijere filma u Engleskoj su ponovo počele da kruže glasine o tome da je Dajanina smrt rezultat neke vrste zavere, pošto je policija otkrila da je u taj nesrećni slučaj na neki način bio upetljan i jedan pripadnik engleskih specijalnih jedinica. Zvanična istraga je ipak utvrdila da je glavni krivac za nesreću vozač Henri Pol koji je u tom trenutku za volanom bio pod uticajem alkohola.

2024 © - Vesti online