Petak 06.09.2013.
18:20
Beta

"Rusija će pomoći Siriji u slučaju agresije"

Predsednik Rusije Vladimir Putin
 

"Hoćemo li pomoći Siriji? Hoćemo", kazao je Putin novinarima na zatvaranju samita G20, podsećajući da Rusija već pomaže toj zemlji snabdevanjem oružjem, ekonomskom saradnjom i obezbeđivanjem humanitarne pomoći, prenela je agencija Itar tas.

Kako prenosi ruska agencija, Putin je rekao da se sa predsednikom SAD Barakom Obamom, s kojim je razgovarao na marginama samita, složio o "nekim opcijama" za mirno rešenje sirijske krize i najavio da će o toj temi visoki redstavnici dve zemlje uskoro razgovarati.

Putin je rekao da su na samitu G20 napad na Siriju podržale SAD, Turska, Kanada, Francuska, Saudijska Arabija i Britanija, dok su protiv vojnih akcija u toj zemlji bile Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Južna Afrika i Italija.

On je dodao da je papa Franja takođe protiv napada na režim u Damasku, kao i stanovništvo zapadnih zemalja čije vlade taj napad zagovaraju.

Odgovarajući na pitanje koja druga zemlja bi u teoriji mogla da bude suočena sa napadom poput ovog s kojim je suočena Sirija, Putin je rekao: "Ne želim da mislim da će bilo koja zemlja biti meta strane agresije".

Vojna akcija protiv Sirije, ukazao je ruski predsendik, imaće veoma razočaravajuć uticaj na međunarodnu bezbednost u celini. Ruski predsednik kazao je i da se jedino "bezuslovnim pridržavanjem odredbama međunarodnog prava" može očuvati stabilnost.

2024 © - Vesti online