Petak 06.09.2013.
17:47
Beta

Patrijarh: Licemerno govoriti o Bogu, a razmišljati o ratu

Patrijarh Irinej u Ujedinjenim nacijama
 


Patrijarh Irinej pozdravio je učesnike "Foruma o kulturi mira" u UN biblijskim pozdravom "Mir Vam" i istakao da dolazi iz jednog od najnesrećnijih delova sveta i iz zemlje u kojoj su nesreće i stradnja bili česti pratioci, ali koja je uvek stremila miru.

"Srpski narod i danas na Kosovu i Metohiji živi u svojoj duhovnoj kolevci životom lišenim dostojanstva, ali ne gubi nadu da se uključi u svetski poredak i doprinose da mir u svetu bude održiv. To je jedini put koji vodi ostanku", poručio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh naglasio je da u istoriji UN ni jedan govornik nije izašao za govornicu svetske organizacije u uslovima apsolutnog mira i da u svakom momentu negde u svetu bukti rat i neki narod strada. Upravo zbog toga, kaže patrijarh Irinej, krajnji cilj svih religija sveta mora da bude istrajno stremljenje miru.

"I danas dok govorimo o kulturi mira bukte vatre rata. Sila ide protiv pravde, a maska altruizma prikriva stvarne namere", ocenio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski ukazao je da je krajnje licemerno govoriti o Bogu, a razmišljati o neminovnosti rata. Patrijarh Irinej je naglasio da je biblijska uloga Crkve da se angažuje na prevazilaženju sukoba i da učini da "dijalog prevlada nad diktatom sile".

2024 © - Vesti online