Petak 06.09.2013.
17:33
Beta, Srna

Putin i Obama bez dogovora o Siriji

Putin i Obama zadržali svoje pozicije oko Sirije
 

"Sastali smo se sa američkim predsednikom danas", rekao je Putin, navodeći da je razgovor trajao "između 20 i 30 minuta".

"Svako je ostao na svojoj poziciji", dodao je predsednik Rusije. Američki predsednik se zalaže za vojnu intervenciju protiv Sirije, a Putin se tome protivi.

Političko rešenje jedini put

Kineski predsednik Si Đinping rekao je predsedniku SAD Baraku Obami da kriza u Siriji može biti rešena samo političkim putem, a ne vojnim napadom, prenela je državna agencija Sinhua.

"Političko rešenje je jedini pravi put za sirijsku krizu, a vojni napad ne može rešiti problem iz korena", naglasio je Si na sastanku sa Obamom na marginama samita G20 u Sankt Peterburgu. Kineski predsednik je dodao da očekuje da će "određene zemlje još jednom razmisliti pre stupanja u akciju".

 

Sirijski pobunjenici izazivaju, a Kamerona ni njegov narod ne podržava

Navodna upotreba hemijskog oružja u Siriji je provokacija koju su izvršili pobunjenici da bi izazvali stranu intervenciju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu G20 u Sankt Peterburgu.

"Nema jednake podele mišljenja po pitanju vojnog udara protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada. Samo su se Turska, Kanada, Saudijska Arabija i Francuska pridružile američkoj inicijativi za intervenciju", istakao je Putin i dodao da stav britanskog premijera Devida Kamerona nisu podržali njegovi sugrađani.

Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Argentina, Brazil, Južnoafrička Republika i Italija su među najvećim svetskim ekonomijama koje su protiv vojne intervencije.

Putin je agenciji Rojters rekao da su se on i američki predsednik Barak Obama tokom direktnog sastanka na marginama samita držali svojih pozicija o Siriji, ali da su saslušali jedan drugog i da pokušavaju da pronađu načine za napredak.

Pročitajte sve o Siriji OVDE

2024 © - Vesti online