Petak 06.09.2013.
16:56
Beta

Podignuta optužnica protiv Cvetkovića

Pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Aleksandar Cvetković
 

Cvetković je rođen 1968. godine u Tuzli. Uhapšen je u Izraelu u januaru ove godine na osnovu međunarodne poternice, a Bosni i Hercegovini je izručen u avgustu.

Pročitajte još:

1. Svedok: Bez dokaza da su u grobnicama pokopani borci

2. Odbrana Ratka Mladića: Muslimanski borci ubrojani u žrtve

Aleksandar Cvetković je optužen da je, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, tokom juna i jula 1995. godine učestvovao u sistematičnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, tada je oko 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dečaka bošnjaka pogubljeno po prekom postupku.

Cvetković je prema optužbama učestvovao u ubijanju muških pripadnika grupe Bošnjaka i nanosio im teške fizičke i psihičke povrede. U optužnici se navodi da je posle zauzimanja Srebrenice, kada je celokupno bošnjačko stanovništvo proterano iz zaštićene zone, 16. jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, streljao zarobljenike u grupama od po deset osoba.

Na farmi Branjevo u opštini Zvornik, tvrdi se da je učestvovao u streljanju najmanje 900 zarobljenih muškaraca i dečaka Bošnjaka, starosti od 15 do 84 godine.

Cvetković se optužnicom tereti i da je "tokom masovnih streljanja dao naredbu jednom pripadniku 10. Diverzantskog odreda da puca iz puškomitraljeza u zarobljene kako bi streljanje brže teklo, dok su ostala trojica pripadnika odreda, nakon izvršenog streljanja svake grupe zarobljenih, tragali za preživelima pucajući im u glavu kako bi se uverili da niko nije preživeo".

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 © - Vesti online