Petak 06.09.2013.
15:51
Beta

KV: Napuštena kuja doji napušteno mače

Njoj fali beba, a mačetu mama
 

Vlasnica obližnje cvećarske radnje, Marijana Zdravković, svakodnevni je svedok te neobične pojave u životinjskom svetu.

"Bez obzira na to što danima gledam kako Kujica, kako smo je mi ovde nazvali, doji mače zvano Barutanče, svakog jutra se iznova iznenadim, a još kada znam da su i jedno i drugo odbačeni od vlasnika, bolje rečeno izbačeni iz automobila da se sami snalaze, ovaj prizor prosto deluje nekako potresno", rekla je Marijana Zdravković.

Veterinar Vladimir Pajović iz Kraljeva rekao je da postoje dve teorije zbog kojih dolazi do pojave takvog fenomena, obe zasnovane na jako izraženom materinskom instinktu.

"Jedna od teorija je da je kuja izgubila svoje potomstvo gde tu kao faktor presuđuje jako izražen materinski instinkt zbog čega je prihvatila mače kao svog potomka.

Ovakve pojave izaziva i fiziološki poremećaj osećaja lažne trudnoće kod kuja, kada počinje da luči mleko, sprema jazbinu za koćenje, i takođe zbog jakog materinskog instinkta drugu vrstu prihvata kao svoju", naveo je Pajović.

Kao primer, on je naveo slučaj lavice iz Afrike koja je posle gubitka potomstva dojila malu antilopu.

"Znajući da su lavovi večiti progonitelji antilopa, taj slučaj je baš bio izuzetna prirodna pojava, ali lavica je posle žestoke borbe sa lavom braneći antilopu, izgubila bitku i on je pojeo mladunče", naveo je kraljevački veterinar.

Kujica i Barutanče su omiljeni u tom delu grada, meštani ih hrane, a prema rečima Marijane Stanković, dve životinje šalju poruku svetu kako se sve vrste i rase mogu složiti radi opstanka života.

2024 © - Vesti online