Petak 06.09.2013.
15:24
Beta

Ćirilica podelila i Hrvate u Vukovaru

Vukovarski šovinisti već peti dan šetaju gradom
 

Predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da će se protesti nastaviti i narednih dana, kao i da se priprema veliki protest u Zagrebu. On je rekao da se ne bore protiv ćirilice kao pisma, već, kako je rekao, protiv onog što se iza nje krije.

"Još nije vreme za uvođenje ćirlice, jer su vukovarske rane još otvorene", zaključio je Josić.

I u prigradskom vukovarskom naselju Soptinu okupilo se oko 150 demonstranata koji su na mestu masovne grobnice kod nekadašnje klanice u Sotinu poručili da ne žele ćirilicu ni sada niti ikada. Iz te masovne grobnice proletos su ekshumirani posmrtni ostaci desetak žrtava.

Pravi građani i грађани
 

Hrvati iz Vukovara, koji drugačije misle od ovih što protestuju, oblepila je grad plakatima na kojima su ispisane poruke: "Ja sam građanin", "Ja sam promjena", "Ja sam vitalni nacionalni interes" i "Javljam se za riječ", i to na latiničnom i ćiriličnom pismu. Inicijativa mladih za ljudska prava kaže da su autori plakatima hteli da ukažu na postojanje "tihe većine" koja ne koristi i ne podržava korišćenje političkih situacija, poput ove s postavljanjem dvojezičnih tabla, za buđenje nacionalizma i sukoba.

Pošto su u Vukovaru u ponedeljak osvanule dvojezične table na pojedinim javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene i od pre dva dana ih više ne čuvaju pripadnici specijalne, već redovne policije. Poslednjih dana održavaju se protesti, koji protiču mirno, bez incidenata.

2024 © - Vesti online