Subota 07.09.2013.
08:00
Mondo

Aspirin zdraviji nego što mislimo

Ne samo da pomaže ženama starijim od 55 godina da umanje rizik od bolesti srca, već kod mlađih sprečava više vrsta karcinoma, štiti mozak i pomaže trudnicama
 

Povezanost aspirina i sprečavanja tumora uključuje i karcinom dojke. Jedna nedavna studija pokazala je da aspirin usporava rast i širenje stanica raka, a eksperimentom je dokazano da uspešno smanjuje karcinom kod miševa. Drugo istraživanje otkrilo je da svakodnevno uzimanje niske doze aspirina kod ograničene skupine žena umanjuje rizik od raka i do 30 odsto.

Melanom
U studiji se pokazalo kako redovno uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od obolevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja leka duže, to je rizik manji.

Mozak i bebe
Tokom istraživanja, naučnici su ženama davali memorijske testove, a zatim su iste osobe testirali pet godina kasnije. Istraživanja su pokazala kako redovno uzimanje malih doza aspirina omogućuje bolje ostvarivanje rezultata na tim testovima. Prethodna istraživanja pokazala su kako svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje

Ipak, oprezno s uzimanjem aspirina!

Bez obzira na sve prednosti, svakodnevno uzimanje aspirina ima svoje rizike. Čak i male doze u manjoj meri povećavaju rizik od krvarenja – od malih posekotina koje u tome slučaju mogu jače krvariti pa do krvarenja u mozgu. Osim toga, aspirin može neke antidepresive učiniti manje učinkovitim i može pojačati napade astmatičara.

mogućnost obolevanja od Alchajmerove bolesti za čak 55 odsto.


Smanjuje rizik od infarkta

"Najverovatnije aspirin smanjuje upalu u području mozga koje je zaduženo za stvaranje i pamćenje uspomena, ali takođe može zaustaviti razgradnju proteina koji uzrokuje plak - jedan od simbola Alchajmera, kaže Darma Sing Kals, predsednica Udruženja za prevenciju i istraživanje ove bolesti.

Naučnici takođe tvrde da uzimanje male doze aspirina pre i za vreme trudnoće, može povećati šanse za začeće i olakšati sam porođaj. Dona Džonson, specijalista fetalne medicine na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Južnoj Karolini, kaže da svakodnevna mala doza ovog leka može umanjiti rizik od preranog porođaja i sprečiti preeklampsiju.

2024 © - Vesti online