Petak 06.09.2013.
13:52
Srna

Holandija presudila: Krivi smo za smrt Bošnjaka

Ako možeš da pomogneš, pomozi: Zaključak Vrhovnog suda Holandije
 

"'Dačbat' je odlučio da ih ne evakuiše sa svojim bataljonom i 13. jula ih je oterao iz baze", navodi se u odluci najviše sudske instance u Holandiji i dodaje da su trojica Bošnjaka ubijena izvan baze.

Odluka je donesena u predmetu koji su pre 11 godina pokrenuli Hasan Nuhanović, koji je radio kao prevodilac za holandski bataljon Unprofora, a kome su ubijeni otac i brat, i članovi porodice ubijenog Rize Mustafića, koji je za "Dačbat" radio kao električar.

Nuhanović je imao iskaznicu UN i bio je na listi lokalnog osoblja koje je moglo da se evakuiše sa holandskim bataljonom. Njegov otac Ibro, majka Nasiha i brat Muhamed nisu bili na listi i 13. jula im je rečeno da moraju da napuste bazu u Potočarima.

Rizo Mustafić bio je na službi u opštini Srebrenica i po potrebi je upućivan u bazu. Sud podseća da je on posle 11. jula sa ženom i decom tražio zaštitu od "Dačbata", ali je porodici rečeno da mora da napusti bazu. Mustafić je ubrzo zatim ubijen, a preživeli supruga i deca pokrenuli su postupak protiv Holandije.

Okružni sud u Hagu 2008. godine zaključio je da Holandija nije odgovorna, a u žalbenom postupku, tri godine kasnije, apelaciono veće je presudilo da Holandija kao država jeste odgovorna za smrt trojice muškaraca.

Državni branilac je, u posebnom pismu, upozorio Vrhovni sud da će, ako se potvrdi presuda o odgovornosti Holandije, "to imati velike posledice", jer, kako smatra, "države članice UN više neće biti spremne da svoje trupe šalju na mirovne misije ukoliko se odgovornost za propuste bude prebacivala na države učesnice".

On je zaključio da "razume da je vojnicima 'Dačbata' bilo teško, ali da to nije razlog da se krše osnovna ljudska prava".

Advokat tužilaca iz Srebrenice Lisbet Segfeld izjavila je da je jako srećna zbog presude holandskog Vrhovnog suda. "Srećna sam zbog ljudi koji su najzad došli do pravde i što je, po mom uverenju, ovo pravda kakva treba da bude, a to je da je odgovoran onaj koji odlučuje. To ne može da se promeni zastavom UN. Ako možeš da zaštitiš, zaštiti", izjavila je Segfeldova.

2024 © - Vesti online