Petak 06.09.2013.
13:03
J. L. P. - D. N. P. - Vesti

Sever neće na Tačijeve izbore

Poziv na bojkot: Bilbord u Kosovskoj Mitrovici
 



Ipak, čelnici opština na severu Kosova i predstavnici više srpskih udruženja veruju da ti izbori neće imati nikakav legitimitet, odnosno da na njih neće izaći ni pet odsto Srba na Severu.


- Stav građana opštine Zubin Potok, a takav je stav i više od 90 odsto srpskog naroda na severu Kosova, ostaje nepromenjen: izbore treba bojkotovati, jer nas direktno vode u nezavisno Kosovo, a potom i u veliku Albaniju. To što su neki ljudi sa severa, mahom bez uticaja u narodu, rade svojih ličnih interesa i pod ucenama i pretnjama, pristali da se nađu na listama i izađu na izbore neće ništa promeniti, za neke od njih, siguran sam neće glasati ni kompletne njihove porodice. Srpski narod zna da bi izlaskom na izbore izgubio sve, a vlasti bi u Beogradu potom sve svalile na ovdašnje Srbe i tvrdile bi da je "odlazak iz Srbije" i priključenje velikoj Albaniji bila volja srpskog naroda sa severa Kosova - ističe Stevan Božović, predsednik SO Zubin Potok.

Ko su srpski kandidati?

Od srpskih političkih subjekata za izbore su se prijavili Građanska inicijativa Srbija, jedinstvena srpska lista koju podržava zvanični Beograd i koja ima kandidate u 24 opštine na jugu i severu KiM, građanska inicijativa Savez kosovskih Srba, lista Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanović, građanska inicijativa Zajednička budućnost, Demokratska inicijativa i građanska incijativa u Leposaviću, zatim Samostalna liberalna stranka, Srpska socijaldemokratska stranka, Srpska demokratska stranka Kosova, Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Srpska kosovskometohijska stranka, kao i Srpska narodna partija za Ranilug.

- Poturaju nam sve i svašta, pa i priču da na izbornim listićima neće biti simbola države Kosovo, što je apsolutno nebitno jer izbore organizuje i sprovodi upravo država Kosovo koju mi nikada nećemo priznati ni prihvatiti - ističe Zlatibor Đorđević, predsednik udruženja Stara Srbija.


On je uveren da oni koji su se prijavili za učešće na izborima neće uspeti da prevare srpski narod na Severu.


- Neki su na listama, jer su, iz raznih razloga, morali da prihvate izlazak na izbore, neki su potpuno anonimni, a neki su se bavili prljavim poslovima, pa su ucenom naterani da se nađu na listama. Ima i nekih koji su jednom nogom u Srbiji i ovo im je prilika da dobro profitiraju, da zarade i odu, a mi da ostanemo u velikoj Albaniji. Siguran sam da narod neće nasesti na ove podvale - naglašava Đorđević.


Od kandidata najcenjeniji među građanima je Dragan Jablanović iz Leposavića, koji je u dva mandata bio predsednik opštine i koji nije uprljan nikakvim aferama, a na čelu je Upravljačkog tima za KiM.

2024 © - Vesti online