Četvrtak 05.09.2013.
19:53
Beta

Rusija: SAD da sačeka izveštaj UN o Siriji

Američki dokazi o Siriji nisu ubedljivi (ne bi bilo prvi put i da su lažni), ali predsednik SAD Barak Obama i njegovi sokolovi oštre mačeve...
 

Peskov je u izjavi pred početak samita G20 u Sankt Peterburgu rekao da su "američki dokazi (o upotrebi hemijskog oružja u Siriji) daleko od ubedljivih" i apelovao na Vašington da sačeka izveštaj UN.


Putinov portparol podsetio je da jedino Savet bezbednosti UN može da dozvoli upotrebu sile protiv neke države.


Rusija je do sada bila glavni zaštitnik sirijskog predsednika Bašara al Asada i više puta je iskoristila svoje pravo na veto u Savetu bezbednosti kako bi blokirala donošenje nekoliko rezolucija kojim su jednostrano osuđivane aktivnosti sirijskog režima.


Bahatost Amera ne zahteva angažovanje NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da eventualni američki napad na Siriju ne bi zahtevao šire angažovanje tog vojnog saveza, jer bi to bila operacija ograničenih razmera.


Rasmusen je rekao da korišćenje hemijskog oružja u Siriji zahteva hitan odgovor međunarodne zajednice. Dodao je da će odgovor članica NATO-a, verovatno, biti ograničenog karaktera, zbog čega nije neophodno angažovanje kontrolnog sistema tog vojnog saveza.


NATO je ranije saopštio da će stati u odbranu Turske, članice tog saveza, ako ta država bude napadnuta i uvučena u rat sa Sirijom.

2024 © - Vesti online